Waar of niet waar?

januari 6, 2020

Post image for Waar of niet waar?

Alweer het vijfde deel van ons Jaaroverzicht. Ook afgelopen jaar waren er weer een paar hete hangijzers. Zoals de Kwaliteitsstandaard Oogmeting van het Zorginstituut Nederland. Al aanvang 2018 door de NUVO in gang gezet, begin vorig jaar volgens diezelfde NUVO nog slechts een kwestie van tijd en het beantwoorden van een paar vragen van het Zorginstituut maar volgens Eyelove van de baan. Recent nog eens nagevraagd maar uiteindelijk weinig meer van gehoord. Zou het er nog van komen zodat we de oogzorg in Nederland op een verantwoord peil kunnen houden?

Kassa en Radar over blauw licht

Zowel Radar als Kassa doken op het fenomeen blauw licht uit schermen van computers, tablets en smartphones en toverden dezelfde specialist tevoorschijn die het allemaal maar onzin vindt. Schade aan het netvlies is nooit bewezen en ook niet waarschijnlijk terwijl filmpjes in de uitzendingen lieten zien dat winkelmedewerkers dat wel beweerden. Invloed op het dag-nachtritme is echter wel waarschijnlijk. Dat is eerder dit jaar zelfs door het RIVM bevestigt en is ook de aanleiding voor een onderzoek van de Universiteit van Leiden dat nachtwerkers naar huis laat gaan met een bril met gele glazen om te testen of ze dan overdag beter slapen. Jammer genoeg kwam dat in de uitzendingen allemaal niet uit de verf. Beetje gemiste kans maar wel een aansporing om in de winkels en online zorgvuldig over dit onderwerp te communiceren en niet meer te claimen dan wetenschappelijk verantwoord is.

Myopie Management woord van het jaar

Die valkuil dreigt ook een beetje voor het volgende hot item dat afgelopen jaar heel veel aandacht kreeg. Gebaseerd op alarmerende rapporten over steeds meer kinderen die al jong een bril nodig hebben en aangewakkerd door angstaanjagende vergezichten over toekomstige blindheid is Myopie Management met afstand het woord van het jaar geworden. Ouders worden door allerlei commerciële partijen op indringende wijze opgeroepen hun kinderen te laten screenen en ze te laten ‘behandelen’ met contactlenzen waardoor het allemaal goed komt. Zo overtuigend is de wetenschap ook hier echter (nog) niet en de meningen van de experts over hoe, wat en wie er moet behandelen zijn bovendien verdeeld. Enige terughoudendheid en zorgvuldige communicatie zijn dus geboden anders is het wachten op een volgend item in een programma als Kassa of Radar. Genoeg partijen die daar belang bij hebben en ze graag op het spoor zetten. Dat bleek wel bij de ‘blauw licht’ items. Er lijkt zeker iets aan de hand waarbij ons veranderend kijkgedrag een rol lijkt te spelen maar dit is oogzorg dus een meer eenduidige en onafhankelijke voorlichting zonder commerciële bijbedoelingen, duidelijke protocollen en zorgvuldige argumentatie lijken ook hier op zijn minst wenselijk. Een claim als ‘bijziendheid is binnenkort oorzaak nummer 1 van blindheid’ met als bron de Nederlandse krant het NRC en suggesties over ‘grote risico’s op progressieve bijziendheid’ zonder vermelding van hoe groot die risico’s dan echt zijn, wekken weinig vertrouwen en doen de zaak geen goed. Goede en betrouwbare oogzorg was en is een belangrijke pijler waarmee vooral zelfstandige opticiens zich kunnen onderscheiden. Het zou jammer zijn als commerciële partijen die goede reputatie nu te grabbel zouden gooien.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: