Let’s talk business (deel 2)

januari 3, 2020

Post image for Let’s talk business (deel 2)

Eind 2018 verraste Katharina Schlager vriend en vijand door haar positie als CEO van Andy Wolf op te geven omdat ze meer tijd voor zichzelf wilde hebben. Precies een jaar later is ze al weer terug om als CEO bij Cazal aan de slag te gaan. De uitdaging is daar natuurlijk om het iconische merk met behoud van het ijzersterke imago toch ook te vernieuwen.

Menrad, Scotch & Soda, Bobo’s en Serengeti

Bij Mondottica en Menrad, die tegenwoordig intensief samenwerken, ligt de focus komend jaar op het Nederlandse merk Scotch & Soda dat begin dit jaar geïntroduceerd wordt. Bekende naam in de winkelstraat, fijn imago en toegankelijk prijssegment. Zonder daarbij overigens de bestaande merken te kort te doen. Ook afgelopen jaar blonk Menrad weer uit met spraakmakende (sponsor)projecten met tal van topsporters. Ook de samenwerking met wat voorheen de Brunel boot in de Volvo Ocean Race was, is weer verlengd. Op dat gebied heeft het bedrijf alleen concurrentie van Bobo’s dat met Serengeti onder andere het Vattenfall Solar Team en de broers Tim en Tom Coronel sponsort en daarmee veel publiciteit genereert.

Smartglasses op sterkte?

Bij Luxottica hadden ze dit jaar natuurlijk andere dingen aan hun hoofd maar de Italiaanse gigant verlengde wel met bijvoorbeeld Chanel en Bulgari en zou naar verluid met Facebook werken aan een nieuwe generatie smartglasses. Op dat gebied kwam Zeiss tijdens een geweldig event in Berlijn trouwens met het interessantste nieuws. De Duitse brillenglazenfabrikant is nu al in staat om smartglasses op sterkte te maken en zoekt daar de juiste partners voor. Een innovatie die wij op de voet volgen en in de toekomst weleens heel interessant zou kunnen worden. Vergelijk het wat mij betreft maar met de introductie van de elektrische fiets in de fietsenbranche.

Koen en Dagmar Elferink verkopen Optical Supply

Eque.M ging naar Nelleke van der Linde. Maurits Noordman begon Noordman Instruments. Charmant verlengde met Esprit waarvoor het nu al meer dan 25 jaar de monturen en zonnebrillen maakt. Spy fuseerde met Bollé dat door Bobo’s gedistribueerd wordt. Datzelfde Bobo’s en Jos Baijens besloten ieder weer hun eigen weg te gaan. Optical Supply van Koen en Dagmar Elferink werd overgenomen door Yuri Meijer en zijn echtgenote Femke van der Gronden en verhuisde direct ook naar Haarlem. André en Monique Winterink ontfermden zich over AM Eyewear dat zich onderscheidde met een unieke samenwerking met het Amsterdamse sneakermerk Mason Garments.

Steeds meer samenwerkingen

Samenwerkingen zijn in de modewereld en bij bijvoorbeeld sneakers overigens heel populair en die trend lijkt langzamerhand ook tot de optiek door te dringen. Liefst met verrassende combinaties zoals H&M dat ooit in gang zetten door samen te werken met luxe modehuizen. Denk aan Supreme met Louis Vuitton of nog leuker GCDS met pastafabrikant Barilla. Publiciteit verzekerd en in no time uitverkocht. Zover zijn we in de optiek nog niet maar Charmant doet het inmiddels wel met Caroline Abram en Gentle Monster en Fendi maakten samen al een collectie. Het wachten is op meer gedurfde combinaties.

Ace & Tate versus Jimmy Fairly

Ace & Tate heeft inmiddels 56 winkels in 10 Europese landen waarbij het Frankrijk zorgvuldig vermijdt omdat daar de Franse concurrent Jimmy Fairly met een volledig vergelijkbaar en evenzeer van Warby Parker gekopieerd concept met 51 winkels sterk vertegenwoordigd is. Overigens heeft Jimmy Fairly, net als Ace & Tate, inmiddels ook een paar winkels in Duitsland en Engeland. Over het origineel Warby Parker gesproken. Dat heeft nu al 121 winkels in Noord-Amerika en Canada en verkoopt naast brillen en zonnebrillen nu ook contactlenzen onder het eigen label. Interessant om te zien of Ace & Tate en Jimmy Fairly ook dat voorbeeld zullen volgen.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: