Let’s talk business

januari 2, 2020

Post image for Let’s talk business

Ook afgelopen jaar werd er weer volop met merken geschoven en werden er tal van nieuwe merken gelanceerd. Van de nieuwkomers Kering en Thélios hoorden we (nog) niet zo veel. De laatste bouwt een tweede productielocatie in Italië en haalt steeds meer LVMH merken in huis. Naast Celine, Kenzo en bijvoorbeeld Berluti ook Rimowa en Fenty van Rihanna en vanaf volgend jaar Dior en Fendi. Van alle Kering merken zien we in Nederland eigenlijk alleen Cartier en in mindere mate Gucci.

Safilo en David Beckham

Safilo kreeg een kapitaalinjectie van 150 miljoen euro, nam afscheid van de Solstice winkels, verlengde de licenties met Havaianas, Hugo Boss en Tommy Hilfiger en verwierf de licenties van Levi’s en Missoni. Bovendien kocht het de Amerikaanse online speler Blenders Eyewear en maakte het bekend ook de komende jaren onder andere de Gucci collectie voor Kering te blijven maken. Maar het meest kijken we natuurlijk uit naar de lancering van de collectie die het samen met stijlicoon David Beckham ontwikkelde. Zijn naam en (sociale media) netwerk staan garant voor veel publiciteit en de collectie (die wij al gezien hebben) ziet er heel goed uit.

Van modehuizen naar influencers

Overigens past deze deal met Beckham perfect in de huidige trend waarin populaire influencers en celebrities steeds vaker ‘eigen’ merken starten of samenwerkingen aangaan waaraan hun naam verbonden is. Denk aan Rihanna met Fenty, Police met Lewis Hamilton, aan Chiara Ferragni, aan Kylie Jenner en haar beauty lijn (waarin Coty recent voor 600 miljoen dollar een meerderheidsbelang verworven heeft), de Kardashians en in eigen land op veel kleinere schaal Nikkie Plessen, Lizzy van der Ligt, Rianne Meijer en de vriendin van Frenkie de Jong, Mikky Kimmenie. Stuk voor stuk labels die zich richten op de jonge Instagram generatie en ook graag via dat sociale media kanaal communiceren.

Marcolin en GCDS

Marcolin liet ook van zich horen met onder andere licenties voor BMW, Victoria Secrets en Adidas dat het overnam van Silhouette dat op haar beurt het sportmerk Evil Eye lanceerde en daarmee voortborduurt op de kennis en het netwerk dat het de afgelopen jaren opgebouwd heeft. Ook opvallend is de samenwerking die Marcolin aanging met Barton Perreira waarvoor het nu wereldwijd de distributie verzorgt. Een trend die we waarschijnlijk vaker zullen gaan zien. De scheidslijn tussen de grote fabrikanten en de kleinere nichemerken vervaagt en steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van elkaars sterke punten. Marchon deed dat eerder al met Cutler and Gross in Amerika. Het leukste bewaarde Marcolin voor het einde van het jaar toen het bekend maakte de monturen en zonnebrillen voor GCDS te gaan maken waarmee eens te meer duidelijk is dat er niet meer alleen ingezet wordt op collecties voor de grote bekende modehuizen maar steeds vaker ook op de merken die populair zijn bij een jongere doelgroep. Rihanna’s Fenty is een mooi voorbeeld en het is wachten op eyewear collecties van merken als Vêtements, Supreme en Off White die wellicht voor een welkome frisse wind kunnen zorgen.

Marchon en Victoria Beckham

VSP, het moederbedrijf van Marchon kocht 700 optiekzaken in Amerika. Marchon zelf verwierf de licentie van Lanvin en introduceerde de collectie van Victoria Beckham waarvan heel veel verwacht wordt. Net als echtgenoot David heeft zij een enorm (social media) netwerk en is ze populair bij de modepers. Dankzij die naamsbekendheid dus een ideaal merk voor consumentenreclame en dat is precies waar de branche heel veel behoefte aan heeft.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: