(Inter)nationale beurzen, innovaties, certificering, landelijke marketing en vuurwerkbrillen…

januari 3, 2014

Post image for (Inter)nationale beurzen, innovaties, certificering, landelijke marketing en vuurwerkbrillen…

Het belangrijkste beurzennieuws kwam uit eigen land waar de Centrop Sales en de Hall of Frames eindelijk onder één dak gehouden werden. Dat werd een doorslaand succes. De nieuwe hallen hadden internationale allure. Nu nog zorgen dat ontbrekende merken zoals Theo en Lindberg ook mee gaan doen en dan is het plaatje helemaal compleet. Internationaal was er minder nieuws te melden. Opti, MIDO en SILMO waren als vanouds gezellig en interessant genoeg maar van enige vorm van vernieuwing was helaas geen sprake. In combinatie met de grote steden waar de beurzen gehouden worden, loont het echter altijd de moeite er heen te gaan. Je komt in ieder geval geïnspireerd terug.

De beurzen zijn er natuurlijk vooral om de trends te spotten. Wat monturen betreft zijn de vormen inmiddels ronder en zachter dan een paar jaar geleden toen de stoere vintage modellen nog massaal de toon zetten. We zien veel meer kleur dan voorheen en er is natuurlijk veel meer aandacht voor innovatief materiaalgebruik. Monturen en zonnebrillen van hout en van steen, carbon, roggenleer en fluweel hebben definitief hun plek in de schappen veroverd en zorgen voor veel positieve publiciteit.

Ook op het gebied van brillenglazen, contactlenzen en instrumenten waren er weer volop innovaties te melden. Essilor, HOYA en BBGR (HOC) introduceerden nieuwe (multifocale) glazen, verschillende contactlensfabrikanten lanceerden nieuwe verbeterde producten en dankzij nieuwe instrumenten zoals de Topcon Maestro, konden we onze dienstverlening uitbreiden of perfectioneren.

Veel aandacht was er voor een initiatief om certificering in te voeren en er eventueel ook marketing mee te bedrijven. Het FOAB werd opgericht en naar het zich laat aanzien, wordt er dit jaar een begin gemaakt met de certificering voor de zogenaamde “nulde” en “eerste” lijn. Wie wil kan meedoen en op die manier een soort “keurmerk” ontvangen. Eind van het jaar werd de naam bekend van een ambitieus project van een aantal opticiens dat graag op basis van deze certificering een gezamenlijke marketing op poten wil zetten. Doel is het onderscheidend vermogen van de zelfstandige opticiens beter onder de aandacht te brengen. Het initiatief kreeg de naam ZIENRS. Dit jaar worden de plannen verder uitgewerkt en moet blijken of er voldoende basis is om de ambitieuze doelstellingen waar te maken.

Last but not least streed oogarts Tjeerd de Faber onvermoeibaar voor een vuurwerkloos Oud & Nieuw. De vuurwerkbrilcampagne haalde alle kranten maar uit de eerste cijfers blijkt dat er ook deze Jaarwisseling weer (te) veel oogletselslachtoffers zijn. Wel zouden er minder kinderen gewond geraakt zijn dus wellicht dat het uitdelen van duizenden vuurwerkbrillen op scholen toch een positief effect gehad heeft.

Vanaf volgende week informeren we u weer dagelijks over de actuele ontwikkelingen in de optiek en mag u van ons weer scherpe analyses en een duidelijke mening verwachten. Blijkbaar wordt dat gewaardeerd want deze website trok afgelopen jaar bijna 12% meer unieke bezoekers die voor een flinke stijging in het aantal bezoeken en het aantal pageviews zorgden. Zo’n groei is altijd leuk en stimuleert om het volgend jaar nog beter te doen!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: