Gezonde ogen, duurzaamheid, 3D printing en de Google bril stuk voor stuk “hot topics”…

januari 2, 2014

Post image for Gezonde ogen, duurzaamheid, 3D printing en de Google bril stuk voor stuk “hot topics”…

In 2013 ontdekten we, dankzij Rob Trompper en Dick van Mastrigt, dat gezond eten “Goed voor Ogen” is. Je leest er alles over op de “Goed voor Ogen” website. De twee ondernemers organiseerden zelfs een “Goed voor Ogen” week met gezonde cadeautjes voor de klanten van de deelnemende opticiens. Voor 2014 staan nog veel meer activiteiten op het programma. Iedere opticien kan meedoen en zo iets toevoegen aan de “oogzorg”. Overigens haken bedrijven als Newtricious met producten zoals Macuview in op deze trend en de behoefte van de consument. Macuview bevat luteïne, zeaxanthine en omega-3 en draagt, volgens de producent, bij aan het in stand houden van een normaal gezichtsvermogen. Wellicht dus een interessante toevoeging aan het assortiment van de opticien.

Duurzaamheid lijkt inmiddels ook een “hot topic” te worden met tot gevolg dat allerlei leveranciers hun monturencollecties “groen” of “bio-degradable” noemen. De consument blijkt overigens niet zo gecharmeerd van al die gemakkelijke claims. Uit onderzoek blijkt dat het wantrouwen groeit en veel consumenten het allemaal niet meer zo vertrouwen. Wees dus voorzichtig met het klakkeloos napraten van de verkooppraatjes van vertegenwoordigers en verdiep je in het verhaal achter een collectie voordat je het aan je klanten vertelt. Desalniettemin is het goed dat ook de optiek meer aandacht voor duurzaam geproduceerde producten krijgt.

3D printing lijkt plotseling in een versnelling geraakt. Niet alleen in de optiek maar zeker ook als het gaat om andere producten. Nog even en we hebben allemaal een 3D printer thuis waarmee we allerlei dingen zelf kunnen produceren. De NUVO besteedde uitgebreid aandacht aan het fenomeen tijdens voorlichtingsavonden en zette het op de Algemene Ledenvergadering zelfs op het programma. Mykita krijgt veel aandacht met de Mylon collectie maar inmiddels zijn er ook al andere 3D geprinte monturen verkrijgbaar. Hoe en in welk tempo dit zich zal ontwikkelen is nog onduidelijk maar dat 3D printing de rol van de winkel zal beïnvloeden, lijkt een voldongen feit.

En dan was er natuurlijk nog de Google bril. Die kwam pas echt goed in de publiciteit toen Diana von Fürstenberg haar modellen tijdens een catwalkshow met zo’n bril op liet paraderen en ze aan het eind van de show samen met Sergey Brin van Google het applaus in ontvangst nam. In Nederland organiseerden Centrop en HOYA een heus Google Glasses event waar iedereen uitgebreid bijgepraat werd. Grote vraag voor de optiek is of en wanneer deze gadget ook op sterkte geleverd zal kunnen worden en of iedere opticien dan in staat zal zijn dit aan te bieden. De geruchtenstroom houdt aan maar het is nog even afwachten. Voorlopig dus nog maar even in combinatie met contactlenzen. Prima optie dus waarom ook niet? Morgen meer over alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar….

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: