Wat we kunnen leren van Kering

oktober 31, 2022

Post image for Wat we kunnen leren van Kering

Het kwartaalrapport van Kering leest weer als een spannend jongensboek en geeft tegelijkertijd heel veel informatie waar iedereen die er oog voor heeft zijn voordeel mee kan doen. De totale Kering Groep pluste in het derde kwartaal met 23% waarvan 9% te danken was aan de gunstige wisselkoersen en 14% echt vergelijkbare groei betreft. Gucci is onveranderd de grootste omzetmaker van de groep maar Yves Saint Laurent pluste het afgelopen kwartaal het meest.

De Eyewear divisie droeg met een groei van 50% waarvan 23% vergelijkbare omzet (het verschil komt door de wisselkoerseffecten en de acquisitie van Lindberg) een flink steentje bij. De divisie was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 253 miljoen euro en gaat dit jaar met gemak de 1 miljard euro grens overschrijden.

Ook verder biedt het kwartaalrapport een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de luxe markt. De groei zit er dus goed in. De kapitaalkrachtige consument wil graag mooie producten kopen. Alle Kering merken worden grotendeels via de eigen winkels verkocht. Die retailactiviteiten zijn goed voor 77% van de omzet en de plus bedroeg in dit kwartaal 35% (19% vergelijkbare omzet). De verkoop aan andere retailers is minimaal. Interessant dus om te zien hoe je met focus op 1 merk en 1 segment (het luxe segment in dit geval) zo veel omzet en zo’n groei kunt realiseren.

Het is een ontwikkeling die we langzaam ook in de optiek zien ontstaan. Meer focus op 1 duidelijke doelgroep en meer focus op een beperkt aantal merken voor exact die doelgroep in plaats van het gebruikelijke brede assortiment voor alles en iedereen. Zo’n focus zorgt uiteindelijk voor ‘chemie’ in de winkel en maakt het mogelijk om een sterk marketingplan te ontwikkelen en uit te voeren. Afgelopen week schreef ik er op deze website een aantal artikelen over en een groep als Kering (maar natuurlijk ook tal van anderen van Apple tot Ikea) laat zien dat het kan en misschien zelfs moet.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: