Trends, hypes en innovaties

december 20, 2017

Post image for Trends, hypes en innovaties

De optiekbranche staat niet stil. Fabrikanten en retailers ontwikkelen nieuwe producten en nieuwe concepten. Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht met keus uit een groeiend aantal collecties van verschillende fabrikanten die niet alleen claimen dat hun brillen van duurzame recyclebare grondstoffen gemaakt zijn maar ook vaak op een andere wijze een bijdrage aan een betere en gezondere wereld leveren. Uit onderzoek blijkt dat meer en meer consumenten hiermee rekening houden bij de aankoop van producten dus retailers doen er goed aan hier in de winkel aandacht aan te besteden. Sommige kiezen zelfs voor een ‘groen’ concept zoals Hans van der List in Breda en de Oogkas in Hilversum.

3D geproduceerde brillen zijn in feite ook duurzaam omdat ze op bestelling geproduceerd worden en onnodige en overbodige voorraad zo vermeden wordt. Ze vormen een tweede trend die volop in de belangstelling staat zeker nu HOYA het YUNIKU concept uitrolt, de brillenglazenfabrikant de belofte waar maakt dat het hier om een open platform gaat en Ørgreen als eerste vooraanstaand merk ook meedoet. YUNIKU is daarmee veel meer dan alleen maar een ander productieproces (wat tot nu toe helaas voor veel andere 3D geproduceerde brillen wel geldt) en het feit dat de bril uiteindelijk inclusief perfect afgestemde glazen geleverd wordt, zorgt voor een interessante extra dimensie. In de winkels krijgt 3D nog te weinig aandacht omdat veel opticiens nog niet overtuigd zijn van de (design)kwaliteit en de 3D collecties nog te veel vergelijken met andere monturen en zonnebrillen in de winkel. Toch lijkt 3D een blijvertje en zal het in de (nabije) toekomst een rol van betekenis gaan spelen.

Dat geldt zeker ook voor gadgets en wearables. Snapchat kwam met Spectacles maar dat bleek geen succes mede door de slechte vormgeving van de zonnebrillen en de abominabele kwaliteit van de filmpjes. Interessanter is de samenwerking van Safilo met Interaxon die resulteerde in de Smith Lowdown Focus en de bijbehorende app die je helpen je te ontspannen. In een tijd waarin iedereen druk, druk, druk en gestressed is en de focus van veel consumenten sterk op de gezondheid ligt, is dit een hele leuke ontwikkeling die bovendien een nieuw en jong publiek naar de winkel kan trekken. Naar verwachting begin volgend jaar in Europa op de markt dus hou het in de gaten en richt een mooi hoekje met dit soort gadgets in. Daar passen moderne gehoorbeschermers en leuke tools zoals de Aftershokz Trekz ook heel goed bij. Het maakt je winkel leuker, dynamischer en gevarieerder en trekt, zoals gezegd, een jonger publiek.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: