Trends, hypes en innovaties (deel 2)

december 21, 2017

Post image for Trends, hypes en innovaties (deel 2)

Op brillengebied zijn de grote zware vintage-geïnspireerde modellen van acetaat nu wel echt uit het straatbeeld verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor ronde(re) retro modellen met (ultra) dunne randen die weer veel vaker van metaal zijn. In veel collecties duiken nu ook achthoekige (octagon) modellen op. Rihanna ontketende de grootste hype van dit moment door op het filmfestival in Cannes een leesbril van Andy Wolf als zonnebril te dragen. Trendwatchers bij de grote tijdschriften pikten het op gevolgd door vrijwel alle belangrijke social influencers en voor we het wisten waren de superkleine Matrix modellen een hit. De Ojala van Andy Wolf is nog altijd favoriet en het Oostenrijkse merk maakte zelfs een special edition voor het überhippe Opening Ceremony maar inmiddels hebben meerdere merken toffe varianten in de collecties waarbij vooral de superscherp vormgegeven cat-eyes eruit springen. Die gaan we de komende zomer dus veel zien.

Voor het overige is het minimalisme wat de klok slaat waarbij de uitzonderingen natuurlijk altijd de regel bevestigen. Het leuke is dat het heel simpel was om een goedkope vintage bril in acetaat te (laten) maken en de markt dus overspoeld werd met nieuwe merken die niets toevoegden en slechts van de trend wilden profiteren maar dat het veel moeilijker blijkt een goedkoop metalen montuur een beetje allure mee te geven. Goedkope metalen monturen zien er vaak ook echt goedkoop uit en missen de uitstraling en luxe details van de prachtige (en dus vaak duurdere) metalen modellen van de topmerken die nog altijd grotendeels in Japan gemaakt worden. Een mooie kans voor de zelfstandige opticiens!

Heel iets anders is alle aandacht voor de toename van myopie. Wereldwijd hebben steeds meer kinderen al op jonge leeftijd last van bijziendheid wat volgens oogartsen, uiteindelijk, zeer ernstige gevolgen kan hebben. Meer buitenspelen is de oplossing maar ook oogdruppels en contactlenzen kunnen een rol spelen in het managen van het probleem. Voldoende reden voor CooperVision om dit jaar zowel Procornea als Paragon Vision Sciences te kopen zodat het een grotere rol kan gaan spelen in orthokeratologie en de verkoop van nachtlenzen en weer een mooie kans voor de vakman-specialist om zich te onderscheiden.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: