Nog meer reuring aan het begin van het jaar

december 19, 2017

Post image for Nog meer reuring aan het begin van het jaar

De commotie rond de publicaties in de Telegraaf was nog niet verstomd of Essilor en Luxottica verrasten met de aankondiging van een fusie. Daarvan was al eerder sprake geweest maar dat was in de wacht gezet. Blijkbaar vonden de twee grootmachten de tijd nu wel rijp. Financiële analisten reageerden enthousiast en de koers van beide bedrijven steeg direct met een paar procent. Later in het jaar daalde dat weer een beetje maar op dit moment is de gezamenlijke beurswaarde toch zo’n 2 miljard euro meer dan bij de aankondiging van de fusie. Het lijkt een goede zet van Luxottica aandeelhouder Del Vecchio die in één keer zijn veel besproken opvolgingsprobleem oplost en het past perfect in een tijd waarin bedrijven massaal fuseren en naar nieuwe verdienmodellen zoeken.

De combinatie van monturen en brillenglazen is natuurlijk niet onlogisch en het experiment met de levering van Ray-Ban’s inclusief Ray-Ban glazen op sterkte wordt na enige aarzeling inmiddels her en der omarmd. Ook Silhouette kiest met Vision Sensation voor die weg terwijl Essilor ook al een aantal collecties aanbiedt waarvan de verschillende modellen uiteindelijk ook inclusief glas geleverd worden. HOYA doet met het YUNIKU concept iets vergelijkbaars en het is niet ondenkbaar dat de traditionele inkoop in de winkels op termijn plaatsmaakt voor de levering van sample collecties die na verkoop als complete bril met glas geleverd worden. Zo ver is het nog lang niet maar de weg lijkt ingezet en in feite werken ook online spelers als Warby Parker en Ace & Tate op die manier.

Volgens persbureau Reuters beslist de EU begin maart of de fusie tussen Essilor en Luxottica door mag gaan en naar verluidt staan alle lichten op groen. Een volledige integratie van de twee bedrijven met hun verschillende bedrijfsculturen zal vervolgens nog wel de nodige inspanning vergen maar lijkt vooral een kwestie van tijd. Wat deze ontwikkeling uiteindelijk zal betekenen voor de dynamiek in de markt is vooralsnog lastig in te schatten. Ook nu al gaan alle grote spelers vooral voor de massa en kiezen de beste zelfstandige opticiens steeds vaker succesvol voor een niche positie met een unieke mix van kwalitatief hoogwaardige oogzorg, mooie onderscheidende collecties en keus uit een uitgebreid gamma aan brillenglazen. Het retaillandschap blijft altijd in beweging en er blijft altijd plek voor verschillende concepten die verschillende doelgroepen aanspreken. Juist wie zich durft te onderscheiden, blijkt vaak het meeste succes te hebben. Dat is altijd zo geweest en zal voorlopig ook wel zo blijven. Gelukkig maar!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: