Jaaroverzicht Deel 3

januari 2, 2019

Post image for Jaaroverzicht Deel 3

Het duurde even voordat alle autoriteiten wereldwijd hun goedkeuring verleend hadden maar op 1 oktober was de combinatie EssilorLuxottica dan eindelijk een feit. In de praktijk is daar vooralsnog natuurlijk niets van te merken maar achter de schermen en op hoofdkantorenniveau wordt ongetwijfeld hard gewerkt aan de uiteindelijke samenvoeging.

Ieder voor zich lieten de twee bedrijven ook van zich horen. Essilor bijvoorbeeld met de introductie van de BOLON monturen en zonnebrillen waarvoor het in Amsterdam een grote modeshow met diner organiseerde en met een samenwerking met het tijdschrift Libelle op de drukbezochte Libelle Zomerweek. Bovendien kocht de Franse fabrikant via dochter Vision Direct de webwinkels Lensway, Lenson en Yourlenses waardoor het zich nu, naar eigen zeggen, de grootste online leverancier van contactlenzen en contactlensvloeistoffen in Nederland mag noemen. Luxottica met de opening van maar liefst 3 eigen Ray-Ban winkels in respectievelijk Amsterdam, Den Haag en Utrecht en internationaal met de aankoop van een Japanse monturenfabrikant en de acquisitie van de Italiaanse brillenglazenfabrikant Barberini.

De Italiaanse brillengigant was niet de enige die winkels opende. Ook Specsavers maakte met een aantal nieuwe winkels de belofte van uitbreiding waar en heeft nu landelijk meer dan 140 filialen. Ace & Tate is daarbij vergeleken natuurlijk nog een kleine speler maar met winkels in steeds meer grote en kleine steden waaronder nu ook Den Bosch, Breda en Haarlem, plus de online verkoop toch ook een opvallende groeier. Polette opende een tweede winkel in Amsterdam, pal naast die van Ace & Tate. Niet alleen de ketens vielen op met nieuwe winkels. Afgelopen jaar verbouwden, verhuisden en renoveerden tal van zelfstandige opticiens hun zaken. Daar gaan we straks met de NanaWoody&John Awards uiteraard weer uitgebreid aandacht aan besteden en dat belooft spannend te worden met veel potentiële kanshebbers.

Oogwereld baarde opzien met een management buy-out door de investeerders van AAC die ex-Eyewish man Julius Remarque aantrokken als Algemeen Directeur en aankondigden de komende tijd nog veel winkels te willen kopen. Ze voegden direct ook de daad bij het woord met de overname van Loonen Brillenmakers. Ongeveer tegelijkertijd werd Henk Prummel Optiek verkocht aan Eyecare.

Nog meer business nieuws kwam van bijvoorbeeld het Centrop dat Goed voor Ogen overnam. Hudson’s Bay ging in zee met Solaris dat nu ook de zonnebrillencorners in de Pearle en Eyewish winkels voor haar rekening neemt en daarmee op zonnebrillengebied naast de Sunglass Hut in Nederland opeens een speler van betekenis is. Menrad nam een belang in Mondottica waarmee het al langer samenwerkte en introduceerde alvast Ducati en Maje als nieuwe merken.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: