Jaaroverzicht Deel 2

december 28, 2018

Post image for Jaaroverzicht Deel 2

Alle aandacht voor de onderkant van de markt met Eyelove en online aanbieders als Charlie Temple, Polette en in mindere mate Ace & Tate zorgde er afgelopen jaar ook voor dat de grote spelers hun communicatie drastisch bijstelden. Opeens worden we niet meer online en iedere avond op televisie overstelpt met krankzinnige prijsaanbiedingen maar met (preventieve) oogzorg, mode, trends, styling tips en advies. Blijkbaar is de onderkant van wat prijstechnisch mogelijk is bereikt en willen of kunnen Pearle, Specsavers, Eyewish en Hans Anders niet verder mee in de neerwaartse prijsspiraal. Daarmee krijgt al die aandacht voor Eyelove en Charlie Temple zowaar een positief kantje want er komt meer focus op kwaliteit en dat is precies waar wij gisteren voor pleitten.

Onderwerpen en mogelijkheden voor positieve communicatie zijn er meer dan genoeg. Denk maar aan Zeiss dat alle glazen nu met optimale UV-protectie levert (nu alleen de consument nog overtuigen van het belang daarvan). Of aan het Oogziekenhuis Rotterdam dat dit jaar een begin maakte met het uitbesteden van een deel van de eerstelijns oogzorg aan de optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond en Menzis dat positief bericht over eenzelfde soort experiment in het Oosten van het land. Of aan Myopie Management bij kinderen, bescherming tegen blauw licht en preventieve oogzorg in het algemeen. En aan alle innovaties op het gebied van brillenglazen en contactlenzen en niet te vergeten natuurlijk het verschil dat gemaakt kan worden met de verkoop van echt mooie monturen. Zowel in design als in productiekwaliteit. Wij zagen het dit jaar weer eens met eigen ogen toen we een kijkje namen bij Lunor en Markus T in Duitsland waar brillen echt met de hand gemaakt worden en dat zijn maar twee van de vele mooie merken waaruit gekozen kan worden. Merken met een heritage, een geschiedenis, een verhaal en een duidelijke merkpositionering. Geen enkele reden meer om allemaal hetzelfde te verkopen. Denk maar weer aan H&M, Suit Supply en Oger of McDonalds, Loetje en Jonnie Boer of Kruidvat, ICI Paris en Skin Cosmetics. Allemaal met een totaal verschillend aanbod waaruit de consument een keuze maakt.

Kortom, de markt biedt nu en ook de komende jaren volop gelegenheid je te onderscheiden. Met prijs als je de goedkoopste wilt zijn, met onderscheidende zorg en mooie producten als je kwaliteit wilt bieden. Dit jaar hebben we duidelijk stappen gemaakt met gelukkig steeds meer onderscheid tussen de verschillende aanbieders. Nu nog zorgen dat het verschil in kwaliteit veel, luid en duidelijk gecommuniceerd wordt want dat is van essentieel belang. Zeker in deze tijd waarin het fake-nieuws ook in onze branche regeert en er voor objectiviteit of waarheidsvinding bij de media geen plaats meer lijkt te zijn.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: