Jaaroverzicht 2022, deel 3

december 29, 2022

Post image for Jaaroverzicht 2022, deel 3

Waar de leveranciers en de winkels over het algemeen goed door de Coronaperikelen gekomen zijn of er razendsnel van herstelden, geldt dat niet voor de (inter)nationale beurzen.

Na al de nodige afzeggingen en verplaatsingen in eerdere jaren, ging de MIDO dit jaar naar april en de OPTI zelfs naar mei. Voor allebei bleek het geen al te goede beslissing.

De MIDO trok met 660 exposanten 22.000 bezoekers. Dat waren er in 2019 voor Corona respectievelijk 1323 en 59.500.

Voor de OPTI zag het er een beetje hetzelfde uit. Geen 631 exposanten maar 368 en geen 28.000 bezoekers maar 13.000.

De SILMO die ‘gewoon’ op de normale datum in het najaar door kon gaan, liet eenzelfde beeld zien. Slechts 750 exposanten en 27.000 bezoekers waar dat er voor Corona ruim 1300 en 60.000 waren.

Ook de komende OPTI en MIDO zijn aanzienlijk kleiner dan eerdere jaren.

Het lijkt er dus op dat de beurzen zichzelf opnieuw zullen moeten uitvinden en dat blijkt in de praktijk nog niet zo’n simpele opgave. Ze zijn duur, wellicht niet echt nodig en hebben te weinig vernieuwd waardoor het niet heel spannend of noodzakelijk is om ernaartoe te gaan.

De komende OPTI en MIDO zijn een soort lakmoesproef om te zien waar we staan en of er drastische nieuwe concepten nodig zijn om het tij te keren.

In eigen land wordt er druk aan dat soort vernieuwing gesleuteld. De Centrop beurs is al een aantal jaren niet meer gehouden en lijkt in zijn oude vorm niet meer terug te keren. BOLD en Hall of Frames werden in de eerste helft van het jaar verplaatst naar april en mei wat voor allebei ook geen succes bleek.

Beiden besloten daarop om ieder 1 beurs per jaar voor hun rekening te nemen. De aftrap daarvan door de Hall of Frames bleek wederom niet echt wat ervan verwacht werd.

De enige events die, dankzij het flexibele concept, steeds gewoon door konden gaan waren de NanaWoody&John Day’s at the Club in Amsterdam en de Day’s at the Beach in Bloemendaal aan Zee. De Day at the Club in januari volgde slechts een paar dagen na de aankondiging van het opheffen van de lockdown.

Verrassend genoeg is er net aangekondigd dat de volgende ‘Day at the Club’ niet in Amsterdam maar tijdens de BOLD beurs in Utrecht gehouden zal worden. NanaWoody&John goes BOLD. Daar zullen de bij NanaWoody&John aangesloten merken gezamenlijk een spectaculaire en sfeervolle lounge van 500 vierkante meter inrichten en daar niet alleen hun nieuwe collecties laten zien maar ook voor de nodige inspiratie zorgen. De Lounge staat binnen de BOLD volledig op zichzelf met eigen catering en een eigen programma dat een mooie aanvulling vormt op wat de BOLD al te bieden heeft. Voor (zelfstandige) opticiens is het een voordeel dat ze slechts naar 1 beurs hoeven en aan beleving niets gaan missen. Integendeel!  

Bovendien is deze samenwerking een mooie eerste stap naar een mogelijk nieuw event in september waar op dit moment heel hard aan gewerkt wordt.

Morgen alweer het laatste deel van ons jaaroverzicht…      

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: