Jaaroverzicht 2022, deel 2

december 28, 2022

Post image for Jaaroverzicht 2022, deel 2

Gisteren ging het in dit overzicht vooral over de cijfers. Vandaag kijken we meer naar opvallende gebeurtenissen en ontwikkelingen. Voor ons onverwacht overleed in juni van dit jaar de grootste visionair die deze branche ooit gekend heeft. Een paar dagen nadat we schreven over een boek dat het ongelooflijke verhaal van zijn leven vertelt, volgde het nieuws van het overlijden van Leonardo Del Vecchio. Hij bouwde vanuit het niets een optiekimperium dat zijn gelijke niet kent en laat een erfenis achter die in alle opzichten de ontwikkelingen in deze branche bepaalt.

Leonardo del Vecchio werd opgevolgd door Francesco Milleri. Bij Marchon nam Thomas Burkhardt het stokje als CEO over en bij Thélios ging die functie naar Alessandro Zanardo. In eigen land werd Gijs Maat benoemd tot Head of EssilorLuxottica Wholesale Benelux waardoor hij nu verantwoordelijk is voor zowel de brillenglazen als de monturen en zonnebrillendivisies. Tim van Hese verkaste van Kering naar Silhouette waar hij Country Manager Benelux werd. Andy Wolf werd zelfstandig en stelde Bastiaan Timmerman aan als vertegenwoordiger. Bij GrandVision werd het Nederlandse management vervangen door een Italiaanse directie.  

Spectaculair was de overname van Tom Ford door Estée Lauder. Geruime tijd zag het ernaar uit dat het modehuis naar Kering zou gaan maar dat viste uiteindelijk achter het net. Goed voor Marcolin dat nauw bij deze overname betrokken was en nu de komende jaren de brillenpartner van Tom Ford blijft.

Net zo bijzonder was de recente overname van Rodenstock Eyewear dat naar De Rigo gaat. Rodenstock gaat zich concentreren op de verdere ontwikkeling van de biometrische brillenglazen.

Kering kocht na Lindberg ook Maui Jim.

De Eyewish winkels die door GrandVision verkocht moesten worden, gingen uiteindelijk naar de Oostenrijkse MPG groep waar voormalig Pearle CEO Marcel Norbart nu weer een grote rol speelt.

Pearle experimenteerde met een nieuwe naam voor de Eyewish winkels die wel bleven en kwam na Pearle Black met Pearle Studio. Daarover gaan inmiddels wat geruchten omdat de Pearle franchisers niet blij zijn met een concurrent in de straat met vrijwel dezelfde naam.

De productiefaciliteiten van de ENOT in Amsterdam werden afgebouwd en het bedrijf wordt nu, net als HOC, geïntegreerd in de EssilorLuxottica groep.

Spesavers opende een eerste winkel en een webshop in België en kondigt aan dat er meer winkels zullen volgen.

We hebben sinds een paar maanden weer een NAM. Deze samenwerking van monturenleveranciers was jaren geleden opgeheven maar is nu weer actief naast de NAB en de NAC (voor de brillenglazen en de contactlenzen).

EssilorLuxottica lanceerde NeyezPay, een systeem waarmee consumenten hun bril op afbetaling kunnen kopen.

Morgen deel 3 in deze terugblik op het afgelopen jaar….

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: