Jaaroverzicht 2022, deel 1

december 27, 2022

Post image for Jaaroverzicht 2022, deel 1

We zijn het al bijna weer vergeten maar dit jaar begon met een volledige lockdown die tot eind januari duurde. Net als voorheen werd de optiekbranche ‘essentieel’ verklaard en bleven de optiekzaken dus gewoon open. Nadat de overheid eindelijk had ingezien dat de Omnikron variant veel onschuldiger was dan het oorspronkelijke virus werd de lockdown beëindigd en werd het ‘gewone’ leven weer hervat. De Nederlandse optiekbranche, zowel winkels als leveranciers, had weinig te lijden gehad en beleefde ondanks Corona zelfs hele goede jaren. Pas aan het eind van het jaar zakten de omzetten, onder andere als gevolg van de inflatie en de toenemende onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, een beetje in maar de meeste ondernemers zijn nog altijd positief gestemd over het komende jaar.

Even wat cijfers op een rij: Safilo pluste in 2021 26,3% ten opzichte van 2020 en 7,5% ten opzichte van 2019. Zeiss boekte in het boekjaar 2020/2021 voor het eerst een omzet van 7,5 miljard euro en deed het dit  jaar nog veel beter met een omzet van 8,8 miljard euro. Kering passeert dit jaar de omzet van 1 miljard en gaat met Lindberg en Maui Jim aan boord op weg naar weer een flinke groei. HOYA rapporteerde een plus van 21%. Rodenstock deed het 23% beter. Alcon pluste in 2021 ook 22%. EssilorLuxottica passeerde in 2021, mede door de aankoop van GrandVision bijna de 20 miljard euro omzetgrens en gaat daar dit jaar ruimschoots overheen.

De enige tak van sport in onze branche waarmee het niet goed gaat is de online verkoop van monturen (en zonnebrillen). Het Amerikaanse Warby Parker boekte in 2021 een omzet van 540 miljoen dollar en maakte 144 miljoen dollar verlies. Dit jaar gaat het niet veel beter en de beurskoers duikelde in 1 jaar tijd van 48 dollar per aandeel naar iets rond de 13 dollar zodat het bedrijf dat op zijn hoogte punt op 6 miljard dollar gewaardeerd werd, nu nog 1,5 miljard dollar waard is. Eenzelfde beeld zien we bij Mister Spex. Dat boekte in 2021 194 miljoen euro omzet en een verlies van 30 miljoen euro. De beurskoers zakte van 12 naar 4 dollar waardoor het bedrijf dat bij de beursgang op 1 miljard gewaardeerd werd nu nog minder dan 150 miljoen euro waard is. Van andere online aanbieders zijn geen cijfers bekend maar is het beeld waarschijnlijk hetzelfde. Allemaal zoeken ze de oplossing in het openen van fysieke winkels want brillen, en zeker multifocale brillen, worden in de winkels en niet online gekocht. Winkels hebben alleen een ander kostenplaatje waardoor er aan de prijzen gesleuteld moet worden. En zo worden al die met veel bombarie gelanceerde concepten uiteindelijk ‘gewone’ opticiens die zich in niets meer onderscheiden van de bestaande ketens en zelfstandigen.

Morgen deel 2 van ons jaarlijkse overzicht….       

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: