Jaaroverzicht 2022, deel 4

december 30, 2022

Post image for Jaaroverzicht 2022, deel 4

Vandaag alweer het laatste deel van ons jaaroverzicht. Zoals altijd besteedden we ook dit jaar veel aandacht aan de technologische ontwikkelingen waarin door tal van bedrijven fors geïnvesteerd wordt. Nog altijd zie je daarvan niets terug in de winkels maar de eerste bewegingen op dat gebied zijn wel gesignaleerd. Zo nam Fielmann dit jaar een aandeel in de Israëlische start-up Deep Optics dat ‘liquid adaptive lenses’ maakt waarmee je op een heel andere manier dan met de huidige brillenglazen zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien.

Net voor het eind van het jaar werd bekend dat Meta, het bedrijf achter bijvoorbeeld Facebook en Instagram, al veel eerder dit jaar het Nederlandse bedrijf Luxexcel heeft overgenomen. Ook dat bedrijf maakt brillenglazen maar print ze in 3D. Ze kunnen in de toekomst gebruikt worden voor brillen maar zeker ook voor Virtual en Augmented Reality en het lijkt erop dat Meta het bedrijf vooral om die reden gekocht heeft.

Overigens zijn de Ray-Ban Stories zonnebrillen waarmee je foto’s en filmpjes kunt maken, nog steeds niet in Nederland te koop terwijl ze in een aantal andere Europese landen wel gewoon verkrijgbaar zijn. Dat zou iets met wetgeving te maken hebben. Los van de verkrijgbaarheid lijkt deze samenwerking tussen Meta en EssilorLuxottica/Ray-Ban, net als eerdere en andere ‘smart glasses’, nog geen doorslaand succes. Je hoort en leest er niets meer over hoewel de verwachtingen hooggespannen waren.

Desalniettemin investeren tech-bedrijven enorme bedragen in het ontwikkelen van allerlei ‘smart-glasses’. Op de CES beurs in januari zullen daarvan de nieuwste versies weer gepresenteerd worden. Sommige van die ontwikkelingen zijn vooral bedoeld om er games mee te spelen. Anderen hebben meer serieuze toepassingen bijvoorbeeld in de medische sector en maken operaties mogelijk die anders niet mogelijk zouden zijn.

Mojo Vision werkt hard aan contactlenzen die onze ogen veranderen in bionische tools.

We gaan het ook het komende jaar allemaal weer volgen en houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Ter afsluiting van dit jaar nog even een kleine competitie. Wie kreeg dit jaar de meeste media-aandacht? Was dat Silhouette dat Rita Ori als nieuw gezicht van haar campagnes lanceerde? Was het Hailey Bieber met haar collectie en campagne voor Vogue Eyewear? Of misschien Porsche Design met Patrick Dempsey die ook komend jaar nog de ambassadeur van het merk blijft? Of was het Gucci met het geweldige filmpje met Billy Eilish?

Ze waren allemaal fantastisch maar werden verslagen door de free publicity die Johnny Depp voor het Australische AM Eyewear maakte. Zijn breed uitgesponnen ruzie met Amber Heard kreeg ongelooflijk veel aandacht in de media en zijn honing-kleurige zonnebril werd online een echte hit.

Het was weer een bijzonder optiekjaar met tal van ontwikkelingen die ook de komende tijd nog van invloed zullen zijn. We gaan het allemaal volgen, net zoals we dat de afgelopen 20 jaar gedaan hebben.

Voor nu een mooie jaarwisseling, wees voorzichtig met vuurwerk en tot snel!     

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: