Jaaroverzicht 2014: deel 5

januari 5, 2015

Post image for Jaaroverzicht 2014: deel 5

Afgelopen jaar gaat de boeken in als het jaar waarin de eerste zelfstandige opticien zich door de FOAB liet certificeren. Die eer ging naar Van der Leeuw Optiek uit Delft. Wellicht heeft het iets met die certificering en de toegenomen aandacht voor een efficiënte bedrijfsvoering te maken maar het aantal optiek-consultants en adviseurs lijkt wel exponentieel toe te nemen. Dat zorgt voor nog meer focus op “processen”, “protocollen” en “organisatie”. Daarmee is wellicht enige winst te behalen maar het is de vraag of we het met al die protocollen en efficiency uiteindelijk wel gaan redden. Verbeteren van de bestaande werkwijze is zeker niet voldoende en leidt alleen maar tot uitstel van executie. De branche moet vooral ook veranderen en veel extroverter worden. Dat blijkt in de praktijk een stuk moeilijker. Maar het moet want het zijn nooit de sterksten die overleven maar zij die zich het beste aan veranderende omstandigheden aanpassen.

In 2014 werd Zienrs definitief gelanceerd. Het collectief viel vooral op door het weggeven van een auto om Facebook volgers te verleiden de pagina te liken, de posts op sociale media én de twee tijdschriften die het uitbracht. Voor het overige lijkt er gewacht te worden totdat alle aangesloten winkels gecertificeerd zijn. Dat zal dit jaar zeker gebeuren waarna het concept verder uitgerold kan worden. Er ontstond de nodige commotie over het “Plan Geïntegreerde Oogzorg” van het NOG waarin de rol van de optometrist in de optiekzaak ter discussie gesteld wordt. Corine Moerland, beleidsmedewerker van het NOG, zei in een interview “de scheiding van zorg en commercie is noodzakelijk”.

Later dit jaar werd het hele verhaal door de OVN een beetje gerelativeerd maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het Nederlands Contactlens Congres met opnieuw een record aantal bezoekers, was weer een doorslaand succes. 3D technologie en nieuwe materialen zoals hout, bamboe, denim en fluweel kregen veel aandacht. Ook duurzaamheid lijkt in de branche eindelijk op de kaart te staan. In Amsterdam werd een nieuw Nederlands merk geboren: Dick Moby en het veel bejubelde Google Glass lijkt in de huidige vorm in ieder geval geen succes te worden. En dan was er nog de lancering van NanaWoody&John waarmee al het promotie-werk van de HBA een modern en dynamisch vervolg krijgt. Het Platform kreeg al veel publiciteit en maakte een voortvarende start. De bedoeling is dat het inspireert én informeert en de consument naar de juiste winkels leidt. Het is in feite “storytelling online” met als toegevoegde waarde dat ook merken, specialisten en winkels op de website te vinden zijn. Alle zelfstandige optiekzaken staan er op en kunnen op allerlei manieren actief meedoen. Ook dit nieuwe initiatief zal dit jaar verder uitgebouwd worden.

Zo zijn we uiteindelijk ook weer terug bij de rode draad in dit jaaroverzicht. Zijn we handelaren of gepassioneerde liefhebbers? Smaakmakers of business men? Dit nieuwe jaar gaat ons daarin ongetwijfeld weer een beetje meer inzicht verschaffen en zal de tegenstelling tussen de ene en de andere groep alleen nog maar versterken. Vision-Today gaat het volgen en natuurlijk van het nodige commentaar voorzien. Stay tuned!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: