Inspelen op veranderend consumentengedrag (deel 1)

september 28, 2020

Post image for Inspelen op veranderend consumentengedrag (deel 1)

De retail en zeker ook de optiek staat niet bekend om de dynamiek of het vermogen snel in te spelen op veranderende omstandigheden. Liever doen we wat we altijd al deden maar ‘when you always do what you always did you will always get what you always got’. Het consumentengedrag is de afgelopen decennia drastisch veranderd en dat vraagt om een andere benadering en een andere manier van communiceren.

Het interieur van de optiekwinkel in 1941. (Foto uit ‘Pioniers in optiek, 125 jaar optiek aan de Vispoortenplas’ )

Mijn ouders zagen hun opticien als de ‘oogdokter’. De winkel zat in de wijk waar ze woonden, ze zaten er in de kaartenbak en gingen er braaf om de zoveel tijd heen voor een nieuwe bril. Naar een andere opticien gaan, kwam niet in ze op. Ze gingen ook het liefst ieder jaar naar dezelfde plek op vakantie en hadden nog een hele reeks aan vaste gewoonten die samen hun leven vormden. Niets mis mee en ze waren bepaald niet de enigen. Iedereen leefde zo.

Inmiddels leven we in een andere tijd en is de consument veel avontuurlijker dan toen. We willen verre vakanties en veel onverwachte ‘experiences’ en worden daarin getriggerd door sociale media, televisieprogramma’s en influencers die ons iedere minuut van de dag laten zien dat het leven spannender, leuker en opwindender kan zijn.  Loyaliteit is zo langzamerhand een zeldzaam begrip hoewel het natuurlijk, zeker bij een oudere doelgroep, nog wel bestaat.

Om die moderne consument in de winkel te krijgen, moet je hem of haar dus ‘triggeren’, ‘uitdagen’ en ‘verleiden’ met bijvoorbeeld nieuwe en onverwachte ‘experiences’ in je winkel maar vooral met mooie brillen en zonnebrillen die je op zo’n aantrekkelijk mogelijke manier moet laten zien. Dat kan in en om je winkel maar vooral op sociale media want dat zijn de communicatieplatforms van deze tijd. Ze bieden ongekende kansen om de consument te verleiden maar helaas maken nog veel te weinig retailers daar op een goede manier gebruik van.

NanaWoody&John doet dat wel en bereikt inmiddels wekelijks minimaal 100.000 consumenten met blogs, posts, stories en vooral gerichte advertenties die rechtstreeks naar de aangesloten winkels leiden. 

Morgen deel 2 over hoe NanaWoody&John zich ontwikkelde tot een actief advertentieplatform waar merken en winkels samenwerken om de consument te verleiden.     

 

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: