In gesprek met Merijn Heyvaert over de ontwikkelingen bij Thélios

februari 13, 2025

Post image for In gesprek met Merijn Heyvaert over de ontwikkelingen bij Thélios

Wij spreken Merijn Heyvaert in het Museo Nationale della Scienza e della Technologia Leonardo da Vinci in Milaan waar Thélios voorafgaand en tijdens de MIDO een deel van haar internationale klanten ontvangt. Er is soms kritiek op bedrijven en merken die buiten de beurs om exposeren maar in dit geval lijkt dat soort kritiek niet terecht. Thélios doet dit overduidelijk niet om kosten te besparen. Het heeft maximaal geïnvesteerd in hospitality en merkbeleving en vermoedelijk profiteert de MIDO alleen maar van Thélios dat een keur aan internationale topzaken naar Milaan haalt.

Merijn ontvangt ons in het Fendi café dat bij deze editie als centraal middelpunt van alle presentaties fungeert. De inrichting is uiteraard volledig in Fendi stijl en kleuren met heel veel aandacht voor details. De bar biedt rond dit middaguur een ruime keuze uit exquise hapjes en de barmannen serveren espresso’s, cappuccino’s, lattes, wijn en Ruinart champagne. Kortom, de toon is gezet.

Al snel blijkt dat Merijn en wij eenzelfde visie op en kennis van de modewereld hebben. We praten over het onverwachte vertrek van Sabato de Sarno bij Gucci en filosoferen over mogelijke opvolgers en de hele modecarrousel. Wordt het John Galliano of Hedi Slimane of worden we straks verrast met een relatief onbekende zoals Chanel recent deed met de aanstelling van Matthieu Blazy.

Merijn’s passie voor mode is niet nieuw. Als tiener verzamelde hij al modeposters en volgde hij de ontwikkelingen in de modewereld. Zijn huidige positie als countrymanager Benelux is hem dan ook op het lijf geschreven. Hij is er trouwens, samen met Michèlle Hermes, vanaf het begin, zeven jaar geleden, al bij en heeft het bedrijf zien groeien tot wat het nu is. En dat is indrukwekkend.

Na het Fendi café dwalen we door de verschillende ruimtes die allemaal volledig in de stijl van het merk zijn ingericht. Merijn weet echt alles van de collecties en de achtergrond van de merken en vertelt er enthousiast en gepassioneerd over. We zien objecten van de recente catwalks en genieten van de video’s van de shows.

Bij de modemerken is de hand van de ontwerpers steeds duidelijker te herkennen. Details uit de kleding komen terug in de monturen en de zonnebrillen zoals bijvoorbeeld heel mooi in de manier waarop bij Dior met verschillende interpretaties van het logo gewerkt is.

De presentatie van Barton Perreira springt er ook uit. Om eerlijk te zijn was ik nooit zo onder de indruk van de beursstands van dit Amerikaanse merk dat nog niet zo lang geleden door Thélios overgenomen is maar nu waren zowel presentatie als collectie buitengewoon mooi. Het centrale deel van de stand refereerde aan die typische Californische tankstations maar hier dan wel in prachtige zachte tinten. De collectie was al even sterk.

TAG Heuer lijkt inmiddels weer veel meer op het TAG Heuer dat zoveel jaar geleden zo succesvol was. De herkenbare ontwerpen in een nieuw jasje gaan het nu ook zeker weer goed doen.

Bij het eveneens gekochte Vuarnet wordt de doelgroep aanzienlijk uitgebreid met naast de wintersport ook veel meer focus op watersporten. De glazen waren natuurlijk altijd al heel goed maar nu zijn ook de modellen veel modieuzer en die combinatie maakt de collectie veel aantrekkelijker en commerciëler.

Bij alle merken maar zeker ook bij de modehuizen laat een presentatie zoals deze zien hoe belangrijk, inspirerend en verleidelijk merkbeleving is. In de juiste omgeving komen de monturen en zonnebrillen echt tot leven. Je hoeft er dan niet eens heel veel te laten zien om de interesse te wekken. Juist op dat gebied kunnen we in de optiek nog heel veel vooruitgang boeken en daarbij kunnen LVMH en Thélios een grote rol spelen. Zij zijn met hun roots in mode en luxe gewend te investeren in merkbeleving, weten als geen ander hoe essentieel dat is en hebben de juiste mensen in huis. Dat is hier duidelijk te zien.  

Voor winkels geldt natuurlijk hetzelfde. Als het goed is heeft een winkel een eigen identiteit waarmee je een herkenbare doelgroep aanspreekt. Zo’n identiteit moet je voeden en onderhouden. De collecties die je verkoopt kunnen daarbij helpen. Wie zijn eigen identiteit goed gedefinieerd en bepaald heeft, koopt niet zomaar lukraak een nieuw merk in maar zal altijd kijken of zo’n merk bij de eigen identiteit past. Als dat zo is, versterken winkelidentiteit en collecties elkaar en leg je de basis voor verdere groei. Evengoed kunnen verkeerd gekozen merken langzaam afbreuk doen aan je identiteit en imago.

Wij zijn voor onze relaties heel vaak bezig met die eigen stijl en identiteit en de ontwikkeling ervan. Daarom zijn we blij met gesprekspartners zoals Merijn en met de input van bedrijven als LVMH en Thélios die evenmin zomaar aan iedereen willen verkopen maar voor ieder merk een beperkt aantal verkooppunten willen hebben waarmee ze samen kunnen werken aan ontwikkeling en groei.

Het was een inspirerend gesprek en het zal zeker niet het laatste zijn. Natuurlijk hebben we het ook gehad over samenwerkingen met NanaWoody&John en Club BRILLANT en participaties in onze events.

We kijken er nu al naar uit!   

  

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: