De beurzen, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

december 30, 2021

Post image for De beurzen, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

De omzetten hadden in dit tweede Corona jaar weinig te lijden van alle beperkingen maar de beurzen hadden dat des te meer. De een na de ander moest noodgedwongen verplaatst of zelfs helemaal afgezegd worden. De OPTI verhuisde eerst naar januari 2022 maar is intussen al verzet naar mei van het komende jaar. Wel weer in München en niet in Stuttgart en dat zullen de meeste exposanten en bezoekers dan wel weer fijn vinden. De MIDO 2021 werd verplaatst en uiteindelijk helemaal gecancelled. De 2022 editie van deze grote internationale beurs in Milaan staat nu gepland voor komende februari. De Centrop Sales en de Hall Of Frames werden uiteindelijk zowel in het voorjaar als het najaar niet gehouden. Het Centrop beraadt zich over het vervolg en heeft in maart een ledendag gepland. De Hall of Frames staat nu gepland voor 30 en 31 januari in Hilversum. BOLD probeerde het in juni, moest vervolgens de najaarseditie schrappen en staat nu weer gepland voor februari. Het OVN Congres werd verplaatst en uiteindelijk online gehouden. Zeiss kon eindelijk de Nederlandse versie van de Convention organiseren en ook de SILMO in Parijs ging door maar trok veel minder bezoekers dan anders. Last but not least organiseerden we zelf op het strand van Bloemendaal aan Zee een drukbezochte NanaWoody&John Day at the Beach die het midden hield tussen een beurs en een strandfeest. Dat was zo leuk dat we nu voor 31 januari een Day at the Club in de Amsterdamse Harbour Club gepland hebben.

Gaan smartglasses straks een grote rol spelen?

Ook de CES beurs in Las Vegas werd dit jaar niet live maar online gehouden en traditiegetrouw was er weer veel aandacht voor alle mogelijke varianten van smartglasses van verschillende fabrikanten. Recent nog bespraken we een uitgebreid artikel van Bloomberg dat een goed inzicht biedt in hoe de grote techfirma’s en de financiële analisten naar de optiek en de technologische innovaties kijken en hoe zij verwachten dat die straks van invloed worden op de ontwikkeling van de branche. EssilorLuxottica en Ray-Ban namen daarop alvast een voorschot met de lancering van de Ray-Ban Stories die qua functies minder vernieuwend bleek dan verwacht maar dankzij de connectie van bril met Facebook toch veel publiciteit genereerden.

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid

Duurzaamheid vertaalt zich bij de fabrikanten steeds vaker in het gebruik van nieuwe meer duurzame kunststoffen die op termijn het aloude acetaat zouden moeten vervangen. Steeds meer bedrijven waaronder Marchon, Safilo en bijvoorbeeld Andy Wolf werken daarvoor samen met Eastman dat een specialist is op het gebied van duurzame kunststoffen.

Tegelijkertijd zien we bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Recent nog schreven we over de Etnia Barcelona Fundaçion en de publicatie van het eerste Impact Review van dat bedrijf en over de samenwerking met Open Arms terwijl ECO Eyewear aan het einde van het jaar kon melden dat het inmiddels 2,5 miljoen bomen geplant heeft. Het zijn maar een paar voorbeelden, er zijn er gelukkig veel meer maar wat opvalt is dat bedrijven er meer aandacht aan besteden en het integreren in hun bedrijfsvoering. Ook winkels zouden vaker kunnen en moeten nadenken over hun bijdrage aan lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De mannen van Sandmann in Apeldoorn deden dat dit jaar in ieder geval met een origineel kookboek om de horeca in de stad een hart onder de riem te steken en haalden daarmee uiteindelijk meer dan 50.000 euro op.  

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: