Topsporters én topondernemers kunnen niet zonder coaches en trainers

oktober 26, 2022

Post image for Topsporters én topondernemers kunnen niet zonder coaches en trainers

Ondernemen wordt vaak vergeleken met topsport en het ziet ernaar uit dat ondernemen de komende tijd wel weer eens topsport zou kunnen worden. De afgelopen jaren waren ondanks Corona of misschien wel juist door Corona voor de meeste opticiens en leveranciers zeer succesvol. Goed zien werd essentieel verklaard, de winkels bleven open en de consument kocht veel mooie brillen en zonnebrillen. Inmiddels lijken de economische vooruitzichten met een torenhoge inflatie en toenemende kosten iets minder rooskleurig. Diezelfde consument houdt nu de hand meer op de knip en winkeliers teren een beetje in op hun voorraad die misschien ook wel wat fors uitgedijd was.

Allemaal geen probleem voor echte ondernemers. Eerder een uitdaging. Zoals we gisteren al schreven ‘winnaars hebben een plan’. Dat was een quote van Olympisch kampioen Irene Schouten die na de successen van afgelopen seizoen alweer klaar is voor weer een nieuw seizoen en dat afgelopen weekend met drie klinkende overwinningen direct maar weer even bewees. Zo’n plan maken sporters nooit alleen maar met een team van trainers en coaches. Zelfs de allerbesten in hun sport, van Max Verstappen tot Roger Federer en van Lionel Messi tot Femke Bol, kunnen niet zonder coach en trainer(s).

Als ondernemen inderdaad topsport is, en dat is het, zouden ondernemers ook en veel vaker gebruik moeten maken van een onafhankelijke coach en/of trainer. Iemand met een gedegen kennis van de optiek die echter niet vastgeroest is in de vele vaste patronen en gewoontes die deze branche kenmerken maar in staat is om buiten de box te denken. Een klankbord bij het opstellen van het plan en daarna de bewaker van de uitvoering ervan. Een even gedisciplineerde als creatieve geest die je helpt om je merk of winkel naar een volgend niveau te tillen. Ik schrijf nadrukkelijk onafhankelijk omdat ondernemers in deze branche naar mijn mening te vaak leunen op hun leveranciers en met alle respect voor de expertise en kwaliteiten van die leveranciers, zal niemand ontkennen dat die altijd ook, en volstrekt logisch, hun eigen agenda hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet intensief moet samenwerken met je leveranciers. Het mag duidelijk zijn dat ik daar juist een groot voorstander van ben.  

In de afgelopen dagen heb ik geschreven over de vele knoppen waar je als ondernemer aan kunt draaien om je winkelconcept te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen (de winkel, het team, de collectie, de oogzorg, de communicatie). Een coach is daarbij geen overbodige luxe. Ik ben zelf altijd intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van merken en winkels in deze branche en ben dat ook nu nog met veel plezier. Niets is leuker en dankbaarder dan samen met ondernemers een plan maken, het uitvoeren en zien dat het succes heeft. Juist zelfstandige opticiens en onderscheidende merken kunnen nog zoveel winnen. Het enige wat ervoor nodig is, is een plan, een gezonde dosis ambitie en het lef om out of the box te denken en te investeren in de groei van je bedrijf.      

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: