Winnaars hebben een plan

oktober 25, 2022

Post image for Winnaars hebben een plan

Groei is geen toevalligheid maar het resultaat van een plan en zoals Olympisch kampioen Irene Schouten gisteren in een artikel in de Volkskrant zei: ‘winnaars hebben een plan’. In deze serie beschreven we al de winkel, het team, de collectie en zelfs de oogzorg als tools waarmee je fans kunt maken en je bedrijf kunt laten groeien. Vandaag gaat het over de inzet van oude en nieuwe media om bestaande klanten te behouden en nieuwe fans te werven.

Meer nog dan bij de andere factoren is de eerder in deze serie genoemde chemie daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Communiceren kan altijd maar succesvol communiceren kan alleen vanuit een kloppend plaatje met winkel, medewerkers en collectie, één homogene en goed gedefinieerde doelgroep en een duidelijk omschreven strategie en doelstelling. Een tone of voice die bij de winkel en de doelgroep past en het gebruik van relevant, aansprekend, persoonlijk en uniek beeldmateriaal, zijn vervolgens vanzelfsprekend.

Klassieke media zoals de krant of bijvoorbeeld een huis-aan-huis folder of DM kaart gebruikte je in het verleden en ook nu nog meestal niet om fans te maken maar meer om iets aan te kondigen, klanten uit te nodigen voor een event of om ze iets aan te bieden.

Een eigen magazine en een regelmatige nieuwsbrief zijn meer geschikt om fans te maken mits de inhoud vooral informatief en inspirerend is. Daarbij is de doelgroep essentieel want wat voor de een leuk en informatief is, gaat bij de ander direct bij het oud papier. Zie het als een tijdschrift. De een is fan van de Margriet of de Libelle, een ander van de Vogue en weer een ander van National Geographic. Alles tegelijk in één gaat het niet worden en spreekt uiteindelijk niemand aan.

Veel winkels gebruiken sociale media op dezelfde manier als voorheen de klassieke media. Dus om iets aan te kondigen, klanten uit te nodigen of om een actie bekend te maken. Of simpelweg om er campagneplaatjes van merken of door vage marketingclubs aangeleverde zinloze content te posten. Het heeft allemaal weinig nut omdat het organische bereik van sociale media minimaal is. Wie denkt met 1.000 ‘volgers’ met iedere post ook 1.000 mensen of meer te bereiken moeten we helaas teleurstellen. In het gunstigste geval bereik je een fractie van dat aantal.   

Recente veranderingen bij Facebook en Instagram zorgen zelfs voor nog minder bereik. Meta (Facebook en Instagram) heeft last van concurrentie van het snelgroeiende TikTok en verandert daarom Facebook en Instagram in platforms die vrijwel hetzelfde werken als TikTok. Dat betekent in de praktijk een timeline vol ‘entertainment’ waarbij ‘voorgestelde’ berichten de berichten van je ‘vrienden’ vervangen. En dus bij jouw ‘volgers’ ook jouw berichten vervangen. Kortom, je posts bereiken vrijwel niemand meer.

Wat wel kan op Facebook en Instagram is adverteren. Om daarmee succesvol te zijn, gelden dezelfde voorwaarden als bij alle andere vormen van communicatie. Maak het persoonlijk, zorg voor ‘chemie’, kies een duidelijke doelgroep en een tone of voice die daarbij past!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: