De winkel als instrument om fans te maken

oktober 19, 2022

Post image for De winkel als instrument om fans te maken

Als het gaat om fans maken heb je als zelfstandige opticien veel voordelen ten opzichte van ketens. Dat begint al bij je winkel. Waar de filialen van ketens meestal keurige maar onpersoonlijke winkels zijn, heb je als zelfstandige ondernemer de kans om van je winkel een bij jou en je klanten passende plek te maken. Een plek waar je klanten graag (terug) komen. Hoe persoonlijker hoe beter.

Voor Van Wely in Boxmeer bedachten we een soort van gezellige shop waar regelmatig verse appeltaart gebakken wordt en het recept ervan achter de toonbank/bar zo ongeveer het meest gefotografeerde deel van de winkel is. Voor Gijsen in Sittard werd het een strak, imponerend en zakelijk interieur dat klasse, vakmanschap en kwaliteit uitstraalt. Het oude bankfiliaal waar Van der Ham in Oud-Beijerland nu gevestigd is, werd omgetoverd in een ruimte met veel verschillende hoekjes in uiteenlopende stijlen. Een old school bankstel, een groot bureau, veel aandacht voor de koffie en de thee en een centrale plek voor de strakke industriële werkplaats. Jongen in Heerlen werd strak, modern en efficiënt. Vier concepten die alle vier heel succesvol zijn en niet standaard en voorspelbaar uit de koker van een winkelinrichter gerold zijn. In alle vier de gevallen is er vooraf heel lang en heel goed nagedacht over het concept dat naadloos bij de ondernemers past en juist daarom zo goed werkt.

Klanten kopen graag in een omgeving waar ze zich op hun gemak voelen en voor medewerkers is het fijn om zich thuis te voelen op een plek waar ze best veel van hun tijd doorbrengen. Je kunt en hoeft daarbij niet iedereen een plezier te doen want als je dat probeert resulteert dat meestal in een saaie nietszeggende winkel. Keuzes maken is een must. Dare to be different en vooral persoonlijk en zorg er vooral voor dat je klanten thuis iets te vertellen hebben over je winkel. Dat kan een zelfgebakken appeltaart, een tweedehands meubel dat ze het liefst van je willen kopen of een open haard met een gezellig zitje zijn en natuurlijk nog duizend andere dingen. Wees ook niet bang om het interieur regelmatig te veranderen of een hoek weer eens opnieuw te stylen. Voeg ook vooral eens iets toe dat niet direct met verkopen te maken heeft maar het allemaal gewoon leuker, gezelliger of interessanter maakt. Een boekenkast bijvoorbeeld of de eerdergenoemde appeltaart. Als het maar niet standaard, voorspelbaar, inwisselbaar en nietszeggend is.

Kijk nog eens goed naar je eigen winkel en definieer nog eens voor jezelf wat er bijzonder en persoonlijk aan is. De winkel is het eerste instrument waarmee je kunt laten zien wie je bent, waar je voor staat en waarmee je klanten aan je kunt binden.        

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: