Brilonline.com deel 2

augustus 6, 2010

Post image for Brilonline.com deel 2

Bij goede journalistiek past hoor en wederhoor. Nadat wij ons vorige week kritisch uitlieten over Brilonline.com kon een reactie van de bedenkers en uitvoerders van dit concept natuurlijk niet uitblijven. Vanzelfsprekend publiceren wij deze reactie integraal en geven we er ons commentaar op.

Reactie van Erwin Duinkerken van Brilonline.com

“Allereerst staat bij ons de content centraal. Vorm is daarbinnen volgend en niet leidend. De huidige content is sinds de lancering eind januari 2010 goed voor zo’n 120.000 bezoekers op jaarbasis, gemiddeld 6 minuten bezoekerstijd en al snel zo’n 12.000 fotoalbums! Kortom de consument omarmt Brilonline. Er is een compleet nieuwe start collectie samengesteld die garandeert dat de opticien niet vooraf hoeft in te kopen, maar die er wel voor zorgt dat de consument de gepaste bril ook daadwerkelijk bij een zelfstandige opticien in de buurt kan kopen. De omvang is zodanig dat de klant overzicht houdt.. Bovendien is er voldoende differentiatie in vorm, kleur en prijs. Essentieel bij Brilonline is het passen op het eigen gezicht middels een digitale foto of webcam. Daadwerkelijk zien hoe de bril staat. Brilonline evolueert haar assortiment en content op basis van diverse geluiden uit het veld: consument, licentienemer, leverancier en inkooporganisaties. Nieuwe merken maken met Kinderbrilonline de entree zoals Nike, Rayban jr, Youpi, Hello Kitty, Esprit Kids, Puma, Okkio en NY Yankees. Ook voor dealerships worden oplossingen ontwikkeld zodat deze merken ook hun plek vinden in de digitale paskamer. Zo zal het mogelijk worden eigen collecties van de opticien pasklaar te tonen.
Inkooporganisaties zien mogelijkheden voor hun leden om te onderscheiden en traffic te generen. Brilonline prikkelt nieuwe samenwerkingen in de optiekbranche ten gunste van de consument en zelfstandige opticien. Er is zeker nog een lange weg te gaan, maar met zo’n 120.000 bezoekers, nieuwe initiatieven en opkomende samenwerkingen is de start voortvarend en niet zo ‘vals’ als het artikel (op Vision-Today.com) doet geloven. In het begin van dit jaar hebben we vaak de vraag “opticien gezocht” ontvangen, en nu met meerdere aangesloten opticiens en landelijke dekking zie je de conversie in reserveringen groeien. Uiteraard zijn we continue bezig met diverse testen om de conversies te verhogen. Nogmaals de kern van Brilonline is content. Wat wil de consument? Anoniem brillen passen, maar die wil de monturen uiteindelijk wel kunnen kopen en wij willen dat hij dit bij de zelfstandige opticien blijft doen. De consument wil gemak en overzicht  en is minder bezig met beleving. Dat daar een ontwikkeling in plaats zal vinden is duidelijk. De consument is geïnteresseerd in het online brillen passen en wij blijven daar omheen ontwikkelen. Wat te denken van het gemak om eens een nieuwe lijn met monturen te presenteren. We brengen de nieuwste collecties met een druk op de knop thuis pasbaar. Zou dit niet prikkelend werken om toch wat vaker een nieuwe of extra mooie bril te kopen?”

Reactie van Vision-Today.com:

De reactie van Brilonline.com en een intensief telefoongesprek dat we afgelopen week met Erwin Duinkerken gevoerd hebben, veranderen niets aan onze oorspronkelijke mening. Ons meningsverschil is gebaseerd op een verschil in visie op de ontwikkeling van de branche en de kansen van de zelfstandige ondernemers in de toekomst. Volgens de reactie van Brilonline.com is de consument helemaal niet op zoek naar beleving maar alleen naar gemak. Dat zal voor een aantal consumenten zeker het geval zijn. Dat zijn alleen niet de consumenten waar de zelfstandige opticien zich op moet richten of waar hij naar op zoek moet. Andere branches hebben afdoende aangetoond dat zelfstandige ondernemers alleen kunnen overleven wanneer zij keuzes durven maken en zich onderscheiden door de kwaliteit en de beleving die ze bieden. In de optiek betekent dat een inspirerende winkel, optimale en innovatieve oogzorg, persoonlijke aandacht, betere service, kwaliteit en vooral ook een actuele, mooie en onderscheidende collectie. Websites kunnen daar zeker iets aan toevoegen maar kunnen er ook afbreuk aan doen. Een website is immers ook een reclame-uiting of uithangbord. Een bril zou bij de zelfstandige opticien geen praktisch hulpmiddel meer moeten zijn maar een fraai modeaccessoire. Zo’n modeaccessoire behoort dan wel in een passende context gepresenteerd te worden. Niet alleen in de winkel maar ook op internet!! Wie een bril alleen uit praktisch oogpunt wil kopen kan terecht bij goedkope aanbieders zoals Hans Anders en Specsavers. Wie echt iets moois wil moet naar de zelfstandige opticien. Hoe groter het verschil, hoe beter. Deze website past ons inziens beter bij de beleving van een Hans Anders klant dan bij die van een zelfstandige opticien en dat lijkt ons een gemiste kans. Natuurlijk is het het goed recht van Brilonline.com en van iedere zelfstandige ondernemer om daar anders over te denken. Wij blijven het echter jammer vinden dat deze website geen bijdrage levert aan het profileren van de zelfstandige opticien als een onderscheidende specialist die echt iets heel anders verkoopt en een totaal andere beleving biedt dan zijn collega’s bij de ketens. Wellicht kunnen we er tijdens de Brilonline.com workshops op de Centrop Sales met elkaar een interessante discussie over voeren!

Lees ook de aanleiding tot deze discussie over Brilonline.com

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: