Tekorten aan personeel, opticiens die zich onderscheiden, online campagnes en meer aandacht voor mode, design, lifestyle en communicatie

januari 2, 2024

Post image for Tekorten aan personeel, opticiens die zich onderscheiden, online campagnes en meer aandacht voor mode, design, lifestyle en communicatie

Er was het afgelopen jaar nog een onderwerp dat velen van ons bezighield. De zoektocht naar personeel eiste voor zowel retailers als leveranciers maar al te vaak heel veel aandacht op. In onze vacaturebank plaatsten we meer advertenties dan ooit en vaak bleven ze langer online omdat het even duurde om goede medewerkers te vinden.  

Dat is natuurlijk niet alleen in de optiek zo maar ook in andere branches. De optiek heeft echter als bijkomende nadelen dat het vooral behoefte heeft aan goed opgeleide en gediplomeerde medewerkers en dat het er nog altijd slecht in slaagt het imago van saaie branche van zich af te schudden. Ondanks de uitstekende vooruitzichten en dito kansen denken slechts heel weinig jonge mensen uit zichzelf aan een carrière in de optiek.

Dat zouden we kunnen veranderen als de branche bijvoorbeeld veel meer gebruik zou maken van de rolmodellen die er wel degelijk zijn.  

Afgelopen maand liet LUKX in Haarlem met een unieke samenwerking met kunstenaar Joost Swarte zien hoe je jezelf in de picture kunt zetten en bewees daarmee ook de hele branche een goede dienst. Schmidt Optiek in Amsterdam en inmiddels ook in Leidschendam, Utrecht en Maastricht onderscheidt zich door samen te werken met online influencers die (zonne)brillen ‘hip’ maken. Ben Akkerman doet het voor een hele andere doelgroep in Rotterdam op zijn manier. Jongen Opticiens in Heerlen weer heel anders en zij zijn natuurlijk niet de enigen. Er zijn trends en sommige merken zijn razend populair maar de branchevereniging en de retail clubs doen niet of nauwelijks iets aan PR en gebruiken al die mogelijkheden niet om zichzelf te profileren.

Overigens zou het ook goed zijn de aandacht en waardering voor de verkoopmedewerkers in de branche meer aandacht te geven. Voor de gediplomeerde specialisten zijn er beroepsverenigingen, opleidingen, congressen, workshops en nascholingen en voor de verkopers is er niets.

NanaWoody&John bereikte ook afgelopen jaar weer miljoenen consumenten met online campagnes voor Porsche Design, Calvin Klein, Cazal, Brett Eyewear, Scotch & Soda, Jaguar, Lunor, MaxMara, Minamoto, Silhouette, de Club BRILLANT opticiens en voor individuele zelfstandige opticiens. Ook voor komend jaar zijn alweer veel campagnes gepland die natuurlijk ook allemaal bijdragen aan meer zichtbaarheid van de branche.

Het platform voor zelfstandige opticiens lanceerde eind van het jaar bovendien de NanaWoody&John Academy met workshops over bijvoorbeeld mode, design en lifestyle in de optiek en het slim inzetten van online communicatie waaronder sociale media. Tijdens de Night at the Club eind november kondigde het ook een samenwerking met Orange Babies aan. Samen met de participerende merken, de Club BRILLANT opticiens en iedereen die mee wil doen, gaat het zich inzetten voor een nieuwe mobiele kliniek in Zuid-Afrika. De aftrap daarvoor wordt komende week gegeven bij Max voor Ogen in Schagen dat de hele maand januari voor iedere verkochte bril een mooi bedrag aan Orange Babies gaat schenken. Meer acties volgen en uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

Het nieuwe jaar is alweer begonnen, de tellers staan op nul en alle mooie plannen moeten nu waargemaakt worden. Vision-Today houdt je graag op de hoogte!   

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: