We krijgen er nog meer merken bij en wachten geduldig op de doorbraak van de smartglasses…

december 29, 2023

Post image for We krijgen er nog meer merken bij en wachten geduldig op de doorbraak van de smartglasses…

Wie de internationale beurzen bezoekt en tegenwoordig natuurlijk ook de BOLD in eigen land, duizelt het al snel van het enorme aanbod en het gigantische aantal ‘merken’ die ik hier bewust tussen aanhalingstekens zet omdat een naam op een bril of zonnebril in mijn ogen nog geen merk is. Maar daarover later meer. Ondanks dat al overvloedige aanbod blijven bedrijven nieuwe merken introduceren waarbij je ‘nieuw’ niet al te letterlijk moet nemen omdat het soms over al bekende merken gaat, soms om relaunches en soms omdat een bepaald merk pas relatief laat in Nederland of de Benelux geïntroduceerd wordt. Ook afgelopen jaar kregen we er zo weer nieuwe merken bij en werden andere aangekondigd.

Marcolin introduceerde ZEGNA en lanceert komend jaar het kleurrijke PUCCI. SERENGETI verraste met een eerste monturencollectie en EssilorLuxottica voegde BLIZ toe aan het portfolio. MCM ging naar Marcolin maar hoeven we hier in Nederland nog niet zo snel te verwachten. MONCLER verkaste naar EssilorLuxottica net als JIMMY CHOO. BULGARI ging naar Thélios en Safilo sloot een licentieovereenkomst met ETRO. Style22 haalde het Braziliaanse LAPIMA naar de Benelux en Menrad/Mondottica presenteerden op de SILMO de eerste collectie van ALL SAINTS.

En dan lanceert Thélios nog de lang verwachte relaunch van TAG HEUER, komt EssilorLuxottica met de allereerste collectie van het luxe Italiaanse merk BRUNELLO CUCINELLI en met de eerste resultaten van de samenwerking tussen Oliver Peoples en Roger Federer en gaan we op de MIDO zien wat de ontwerpers van MODO samen met Lapo Elkann voor ITALIA INDEPENDENT bedacht hebben. Wie ons kent weet dat we een zwak hebben voor de flamboyante Italiaan waarmee ik zoveel mooie avonturen beleefd heb. De combinatie met de creativiteit en zakelijkheid van Alessandro Lanaro van MODO zou weleens verrassend uit kunnen pakken.  

Overigens lanceerde EssilorLuxottica en Meta afgelopen jaar ook de tweede verbeterde versie van de Ray-Ban Stories die nu trouwens Ray-Ban Meta heet. Zeiss maakte de glazen voor de Apple Vision Pro en is nu 100% eigenaar van tooz technologies. Amazon introduceerde 7 nieuwe Echo modellen waarmee je gemakkelijk met Alexa kunt communiceren. Dat smartglasses en alles wat slim gemaakt kan worden nog steeds ‘hot’ zijn ook al wil het met de brillen nog niet zo lukken, blijkt wel uit het feit dat EssilorLuxottica in januari een eigen stand heeft op de tech beurs CES in Las Vegas. We zien er nog altijd niet veel van en er moeten blijkbaar nog veel hobbels genomen worden maar dat die slimme brillen (ook op sterkte) er komen, lijkt wel zeker en wie zelf ook slim is, laat zich er niet door verrassen.

Last but not least was 2023 natuurlijk het jaar van de AI dat we ook in de optiek zien opduiken. In de eerste plaats in de captions op sociale media die hier en daar plotseling heel lyrisch en een tikkeltje overdreven zijn. Bovendien lijken al die teksten op elkaar als iedereen AI ongeveer dezelfde vragen stelt of opdrachten geeft. Dat maakt ze nog ongeloofwaardiger. Maar ook AI lijkt niet te stoppen dus we gaan het, in woord en beeld, wel vaker tegenkomen. Of we daar blij mee moeten zijn, is een tweede…

Anyway, voor nu een hele Mooie Jaarwisseling (dit jaar helemaal nergens meer iets gezien of gelezen over vuurwerkbrillen die een paar jaar geleden nog een mega hype waren) en een Gelukkig, Gezond en Voorspoedig Nieuwjaar.    

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: