Zelfstandig maar liever geen haute couture?

februari 13, 2018

Post image for Zelfstandig maar liever geen haute couture?

Gisteren betoogde ik dat je als zelfstandige opticien, gewenst of niet, de haute couture van de branche vertegenwoordigt. Simpelweg omdat er aan de onderkant van de markt steeds meer formules bijgekomen zijn en je daardoor prijstechnisch als vanzelf in het topje van de piramide beland bent. Waar ooit Hans Anders de bodem vormde zijn dat nu ketens als Eyelove of online aanbieders zoals Polette. Ketens als Pearle, Specsavers, Eyewish en ook Hans Anders zijn nu het midden en worden door de consument ook zo gezien. En zo is de natuurlijke plek van de zelfstandige opticien de bovenkant van de markt geworden. Een plek die juist in de optiek volop kansen biedt mits je niet alleen de bij haute couture horende prijzen rekent maar er ook de bijbehorende toegevoegde waarde bijlevert. Later deze week meer over die toegevoegde waarde.

Als je je toch liever mengt in het gevecht met de ketens in het midden, heb je op lange termijn alleen een kans als je er vol voor gaat. Dus niet van alles een beetje maar een duidelijke focus op het midden met monturen van maximaal 200 à 250 euro verkoop en transparante glasprijzen waarbij een paar maatwerk multifocale glazen maximaal 500 à 600 euro mag kosten. Zorg bovendien wekelijks voor fijne aanbiedingen. En zoals de ‘haute couture’ zich niet moet laten verleiden om concessies aan de kwaliteit en de ‘added value’ te doen, moet wie voor het midden kiest zich niet laten verleiden boven deze prijsniveaus aan te bieden maar altijd op zoek gaan naar het beste binnen de gegeven prijsranges.

Groot voordeel van zo’n duidelijke keuze voor een helder gedefinieerd marktsegment is dat de communicatie veel eenvoudiger wordt. Niet van alles een beetje maar consequent dezelfde boodschap. Vaak, luid, helder en transparant.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: