Wat we kunnen leren van de horeca

december 12, 2023

Post image for Wat we kunnen leren van de horeca

Afgelopen zondagavond en maandagavond konden Centrop leden deelnemen aan door het Centrop georganiseerde inspiratiesessies bij Ron’s Gastrobar in Amsterdam. Ron Blauw is een bekende zo niet beroemde Nederlandse kok die Michelin sterren bij elkaar kookte en ze zelf weer teruggaf omdat hij een ander soort restaurant voor zich zag dan wat Michelin verwachtte. Nu heeft hij een aantal zaken met in totaal 260 man en vrouw personeel en steekt hij veel tijd in het creëren van een mooie middag of avond voor zijn gasten. Daarbij krijgt hij assistentie van hospitality coach Wouter Verkerk.

Om eerlijk te zijn zag de uitnodiging voor deze avond er vooraf een beetje onheilspellend uit met maar liefst anderhalf uur presentaties door de beide heren voordat we aan het diner zouden beginnen. Die vrees verdween echter als sneeuw voor de zon. De tijd vloog voorbij, de verhalen waren herkenbaar, eerlijk en inspirerend. Wouter Verkerk liet zien hoe (top)restaurants zich ontwikkelden van plaatsen waar je kon eten tot plekken waar je een beleving meemaakt die veel verder gaat dan het eten alleen.

En zoiets gaat niet vanzelf. Daar heb je een plan voor nodig dat dagelijks geijkt wordt en vaak bijgesteld. Een plan voor je concept, een plan voor je medewerkers, een plan voor je gasten en een plan voor je marketing. Dat is voor (top)winkels en dus ook optiekzaken niet anders en daar is nog heel veel te winnen.

Ron Blauw zelf vertelde openhartig over de struggle om alles goed te doen. Personeel werven en houden, oplopende kosten, uitdagingen zoals in de Coronatijd. Kortom, topsport, want dat is het, vraagt veel ambitie, passie, organisatie, visie en lef om te ondernemen.

Mooie avond met uiteindelijk ook heerlijk eten en drinken en natuurlijk fijne gesprekken onderling. Goed initiatief van het Centrop dat de gasten ongetwijfeld geïnspireerd heeft om weer eens positief kritisch naar het eigen concept te kijken. Top ondernemers zoals Ron Blauw werken daarvoor altijd met een externe coach die met meer afstand meekijkt, ideeën aandraagt, inspireert en het proces begeleidt, stimuleert en op gang houdt.

Wij hebben zelf de afgelopen decennia bij verschillende top-opticiens die rol gehad en hebben die nog steeds. We werken daarbij actief aan al die aspecten die deze avond besproken werden maar dan afgestemd op de optiek in plaats van de horeca. Dit soort avonden geeft weer veel energie om daar nog harder aan te werken! In 2024 naast de trajecten met individuele ondernemers en hun medewerkers ook met inspirerende workshops voor Club BRILLANT en straks misschien ook voor de Centrop Marketing Club.        

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: