Ook weer heel veel inspiratie

december 28, 2017

Post image for Ook weer heel veel inspiratie

Dat begon al in januari met de OPTI in München die komend jaar overigens al van 12 tot en met 14 januari gehouden wordt. Eens te meer bewees deze Duitse beurs zijn toegevoegde waarde en wij kijken nu al uit naar de nieuwe editie met nog meer hallen, nog meer exposanten, weer heel veel nieuws en natuurlijk de grote pullen bier en de Wiener Schnitzels want daar kan je in München gewoon niet omheen. De SILMO vierde het 50-jarige jubileum en pakte groots uit met een feest in het Grand Palais. Geen bier en schnitzels in de lichtstad maar wel heel veel champagne, chique Franse hapjes en natuurlijk de beroemde Silmo d’ Or’s die wat ons betreft wel aan een upgrade toe zijn en met een beetje meer Franse glamour gepresenteerd mogen worden. Het succes van de OPTI zorgde wel voor minder Nederlandse bezoekers in Milaan waar de MIDO vooral meer van hetzelfde te bieden had. In het kleine Nederland hebben we, mede door de enorme toename van het aantal merken dat aangeboden wordt, nu twee keer per jaar inmiddels niet één maar liefst drie beurzen in hetzelfde weekend. Niet al die “merken” voegen ook echt iets toe want een brillen“merk” beginnen is tegenwoordig een koud kunstje en het wordt voor de (zelfstandige) opticiens steeds belangrijker om het kaf van het koren te scheiden en een mooie en echt onderscheidende collectie samen te stellen. Daarbij spelen, naast de productkwaliteit, de prijs-kwaliteitverhouding, de logistiek, de leveringen en de service ook de marketinginzet en de communicatie van het merk een belangrijke rol. Vooral nieuwe retailers zoals Warby Parker en Ace & Tate bewijzen dagelijks wat je met goede communicatie kunt doen. Storytelling is tegenwoordig zowel in de winkel als op sociale media een belangrijk onderdeel van de marketingmix en een merk zonder verhaal of identiteit is op de lange termijn voor geen enkele retailer een toegevoegde waarde.

Later meer over NanaWoody&John maar de uitreiking van de NanaWoody&John Awards in een splinternieuw Strand Zuid in Amsterdam was zeker geslaagd en krijgt komend jaar natuurlijk een vervolg. Jochem, voor ogen ging met de eerste Award voor beste concept/mooist verbouwde winkel naar huis maar alle genomineerde winkels verdienden een pluim en zijn stuk voor stuk ambassadeurs voor de moderne zelfstandige opticien die zich op alle gebieden onderscheidt en daarmee lokaal de welbekende ‘hero’ is. Dat geldt ook voor de nieuwe nominaties want ook dit jaar zijn er weer veel winkels mooi, ingrijpend en met een duidelijke visie verbouwd of gebouwd. Niet alleen de winkelconcepten, ook alle genomineerde producten zorgden voor veel positieve publiciteit en de bij de uitreiking aanwezige media waren zonder uitzondering enthousiast over alles wat ze gezien en gehoord hadden.

Optitrade en Trends was weer leerzaam en dat gold zeker ook voor de HOYA Ondernemingsdag met sprekers van formaat. Essilor introduceerde op een originele manier de X-Series voor de generatie X en bevestigde de trend om brillenglazen steeds specifieker voor een bepaalde doelgroep of toepassing te kiezen.

REVŌ en Serengeti zorgden voor aandacht voor functionele (sport)brillen door bekende sporters in grote wedstrijden te sponsoren. Denk aan de NUON World Solar Challenge waar het winnende Nederlandse team van de TU Delft met Serengeti brillen reed net zoals de bekende broers Coronel dat de komende weken in de Dakar rally zullen doen. Of aan Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en de mannen van Poederbaas die net als het team Brunel in de Volvo Ocean Race voor REVŌ kozen. Dat laatste team is overigens net voor de kerst in Melbourne gearriveerd en maakt zich op voor de volgende etappe naar Hong Kong.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: