Business as usual?!

december 27, 2017

Post image for Business as usual?!

Het aanbod in goedkope brillen is dit jaar alleen maar weer toegenomen. Aan de onderkant van de markt lokken discounters als Eyelove en online aanbieders als Charlie Temple en Polette de klant met enkelvoudige brillen van ver onder de 100 euro waarop de grote ketens reageren met zo mogelijk nog scherpere aanbiedingen en gratis monturen of zelfs gratis glazen. Pearle bood eerder dit jaar enkelvoudige brillen aan vanaf 20 euro en ook Specsavers dook onder de Eyelove prijzen. Wie op dit moment een enkelvoudige bril wil kopen en zich online oriënteert wordt gek van de aanbiedingen en zal al snel door de bomen het bos niet meer zien. Maar niemand kan in koud water koken dus moeten er concessies aan de kwaliteit gedaan worden. Productkwaliteit maar ook kwaliteit in dienstverlening, oogzorg, service en garantie staan onder druk en juist dat biedt kansen voor de slimme zelfstandige opticien. Die gaat niet mee in de kortingsspiraal maar biedt onderscheidende producten en diensten in een al even onderscheidende winkel en communiceert zijn toegevoegde waarde heel persoonlijk, consequent, helder en duidelijk via alle mogelijke beschikbare kanalen. Lokaal zijn juist deze onderscheidende zelfstandige ondernemers niet zelden de winnaars in het gevecht om de klant.

Overigens is Hans Anders recent overgenomen door de eigenaar van onder andere de Action en wellicht heeft dat het komende jaar nog effect op de strijd aan de onderkant van de markt.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum valt op dat de luxe concerns zich steeds uitdrukkelijker met de optiek gaan bemoeien. Kering Eyewear nam de brillendivisie van Cartier over en versterkte daarmee haar positie en LVMH richtte samen met Marcolin een nieuwe joint venture op die naar verluid als eerste de Celine collectie gaat verkopen. Recent investeerde de Franse luxe gigant bovendien ook nog eens 50 miljoen euro in het Koreaanse Gentle Monster.

Calvin Klein baarde opzien met het aantrekken van Raf Simons en de eerste resultaten van zijn invloed op de monturen- en zonnebrillencollecties verwachtten we het komende voorjaar. Alain Mikli verraste door een contract bij Gold & Wood te tekenen. Ralph Anderl verkocht ic!berlin aan een investeringsmaatschappij.

De ENOT vierde het 100-jarige jubileum met alle klanten, personeel en relaties en werd benoemd tot Hofleverancier, ZIENRS kondigde officieel aan de activiteiten te beëindigen, van de FOAB horen we helemaal niets meer, Nelleke van der Linden, Menrad en Zeiss Vision betrokken mooie nieuwe kantoren met een uitstraling die bij deze bedrijven past, L.G.R opende in Milaan een eerste flagshipstore, Andy Wolf begon met de bouw van een nieuw bedrijfspand en opende vestigingen in New York en Berlijn en de mannen achter Bobo’s startten Morèl Nederland én het optiek Centrum Brabant waar ook andere merken gebruik kunnen maken van de back office faciliteiten.

 

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: