Ook grote veranderingen aan de leverancierskant

december 28, 2021

Post image for Ook grote veranderingen aan de leverancierskant

Gisteren schreven we over de veranderingen in de Nederlandse optiek retail. Vandaag over die aan de leverancierszijde. EssilorLuxottica kocht na veel gedoe uiteindelijk bijna alle winkels van GrandVision. De Italiaanse optiekgigant was natuurlijk al lang een grote retailer maar is na deze aankoop met afstand de grootste opticien wereldwijd en ook in Nederland. Die verticale integratie krijgt inmiddels hier en daar een vervolg zoals de Michael Pachleitner Group laat zien. Ook die begon als producent en leverancier en heeft na de overname van 142 Eyewish winkels en 35 GrandOptical zaken nu in totaal ook al ruim 300 winkels. Niets in vergelijking met EssilorLuxottia maar wellicht toch een voorbode van wat weleens een trend zou kunnen worden.

Kering en LVMH

Kering zorgde voor groot nieuws door Lindberg te kopen en LVMH maakte zich los van Marcolin en is nu de enige eigenaar van Thélios. Beide giganten kunnen qua omzet en diepe zakken wedijveren met EssilorLuxottica en de aankoop van Lindberg laat zien dat zij zich niet noodzakelijkerwijs zullen beperken tot het ontwerpen, produceren en verkopen van de monturen en zonnebrillen van de merken binnen hun eigen portfolio. De twee luxe concerns zijn op tal van vlakken elkaars concurrent en zullen dat nu ook in de optiek worden. Die zou daarvan kunnen profiteren maar of dat ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag. Wat we tot nu toe zien is vooral een herpositionering van de bekende modemerken die met hun naamsbekendheid natuurlijk wel aantrekkingskracht op de consument hebben. Maar verder hebben we van zowel Kering als Thélios nog weinig tot geen consumentenmarketing gezien en beperken beide zich vooral tot business to business activiteiten die opticiens moeten verleiden hun collecties in te kopen.

Warby Parker

Ook internationaal hebben investeerders trouwens de optiek ontdekt. Groupe HLD kocht de Franse tegenhanger van Ace & Tate Jimmy Fairly en Warby Parker met 500 miljoen omzet en jaarlijks dikke verliezen, ging naar de beurs waar het op een gegeven moment een volledig onrealistisch recordbedrag van bijna 7 miljard dollar waard was. Inmiddels is dat gecorrigeerd naar een nog altijd zwaar overgewaardeerde ruim 5 miljard dollar. Dat soort waarderingen zijn gebaseerd op mijns inziens onrealistische verwachtingen van het management over verschuivingen naar meer online aankopen, online oogmetingen en groei van het marktaandeel multifocaal.

Investeerders

Ook aan de leverancierskant zien we steeds meer concentraties van merken. De Design Eyewear Group met Face à Face, ProDesign, Woow, Nifties, Kilsgaard, Inface en Alium is een mooi voorbeeld en ook bijvoorbeeld OWP, Cazal en Flair zijn inmiddels van 1 eigenaar. Etnia Barcelona kocht dit jaar het eveneens Spaanse Lool Eyewear en Menrad is deels eigenaar van Mondottica wat verklaart waarom bijvoorbeeld Scotch & Soda in Nederland door Menrad verkocht wordt.

Overnames

Wereldwijd zagen we nog meer overnames. Zo versterkte Safilo de online aanwezigheid met de aankoop van Blenders en Privé Revaux en namen EssilorLuxottica en CooperVision samen SightGlass Vision over om hun positie in het management van myopie bij kinderen te versterken. EssilorLuxottica verwierf een minderheidsbelang in acetaatproducent Mazzucchelli.

Licentiewisselingen

En zoals ieder jaar was er de gebruikelijke stoelendans met licenties. LVMH modehuizen Fendi en Givenchy gingen naar Thélios. Dsquared van Marcolin naar Safilo. Valentino van Luxottica naar Akoni. Diesel en Marcolin stopten de samenwerking. Chiara Ferragni met 26 miljoen volgers op Instagram tekende bij Safilo. Marchon gaat monturen en zonnebrillen voor Zeiss maken. Charmant lanceerde Minamoto.

In eigen land staat Andy Wolf vanaf 1 januari op eigen benen en wordt het niet meer door NVDL Eyewear vertegenwoordigd. Nick Simons vertrok daar eerder dit jaar om zijn eigen agentschap te beginnen.   Morgen verder met deel 3 van dit jaaroverzicht.    

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: