Jaaroverzicht Deel 5

januari 4, 2019

Post image for Jaaroverzicht Deel 5

In de eerste helft van het jaar ontstond de nodige ophef rond vermeende belastingontwijking door Specsavers en Hans Anders. Een onderwerp dat ook binnen de NUVO nog een staartje kreeg en daar voor verhitte discussies zorgde. Het laatste woord is er nog altijd niet over gezegd. Er wordt aan gewerkt.

Warby Parker haalde maar weer eens 75 miljoen dollar op om de groei te financieren. Het bedrijf heeft, net als bijvoorbeeld Ace & Tate nog altijd geen winst gemaakt maar opent wel de ene na de andere winkel. Lindberg won ook in Nederland een zaak tegen namaak. De meeste beursgenoteerde bedrijven zagen hun omzet stagneren of zelfs teruglopen. Safilo haalde op de valreep van het jaar met een aandelenuitgifte maar liefst 150 miljoen euro op. Thélios en Kering behoren inmiddels min of meer tot de gevestigde orde maar hebben in feite niets wezenlijks veranderd of toegevoegd.

Van het beurzenfront is weinig nieuw te melden of het moet zijn dat er weer een Zonnebrillenbeurs gehouden werd en de OPTI in München onverstoorbaar doorgroeit naar steeds meer hallen en steeds meer exposanten.

Snapchat lanceerde weer een nieuwe versie van de Snapchat Spectacles. De Consumentengids besteedde aandacht aan brillenglazen en aan de verschillende beroepen binnen de branche maar het verhaal was zo warrig dat er door de gemiddelde consument geen touw aan vastgeknoopt kon worden. Myopie Management werd met afstand het optiekwoord van het jaar al lijkt niemand echt te weten wat het nu precies inhoudt en ontbreekt het aan duidelijke protocollen en bewezen resultaten van de verschillende behandelingen. Hetzelfde lijkt een beetje te gelden voor het aanmeten van nachtlenzen. Ook daarover zijn de meningen verdeeld. Beide onderwerpen krijgen in 2019 dus ongetwijfeld een vervolg.

Het Oogfonds ging in zee met Specsavers en wist de pers te halen door te stellen dat een goedkope zonnebril van de markt ook wel prima voldoet. Marcel van Roosmalen veegde de vloer aan met René Froger en Hans Verstraaten deed in Retail Trends hetzelfde met de ketens en hun ongeloofwaardige reclames. De grote techbedrijven blijven inzetten op virtual en augmented reality, een (toekomstige) trend die in de optiek volledig genegeerd wordt. De opvallendste brillentrend was zonder twijfel die van de micro shades die het langer volhouden dan wellicht verwacht werd en nu bij vrijwel alle trendsetters te koop zijn.

Kortom, ook 2018 was weer een mooi jaar waarin van alles gebeurde en de kaarten op vele fronten opnieuw geschud werden. Dit jaar gaan we zien wat daarvan de gevolgen zijn. Vision-Today houdt u dagelijks op de hoogte!

 

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: