Jaaroverzicht Deel 3

december 30, 2020

Post image for Jaaroverzicht Deel 3

Net voordat Corona toesloeg lanceerde Safilo de nieuwe David Beckham collectie tijdens een cocktailparty in de bar van het Amsterdamse Conservatorium Hotel. Het feestje was leuk, drukbezocht en de reacties waren unaniem lovend. Helaas kon die positieve respons in de rest van het jaar niet verzilverd worden en daar hadden meer nieuwe merken last van. In België werd het nog wel goed opgenomen en uitstekend doorverkocht dus hou dit merk in de gaten. Aan het eind van dit jaar kwam Safilo ook nog met de eerste collectie voor Isabel Marant.

De Award voor introductie van het jaar gaat naar de Zwitserse start-up Akoni dat tijdens de mannenshow van Balmain in Parijs de eerste collectie exclusieve zonnebrillen voor dat modehuis introduceerde. Later in het jaar volgden ook de eerste monturen en de eerste Akoni collectie. Allemaal zeer de moeite waard en passend in de trend van meer luxe en onderscheidende monturen en zonnebrillen.

Chloé ging naar Kering dat het introductiefeestje door Corona uit moest stellen. Marchon dat de Chloé monturen en zonnebrillen wereldwijd populair maakte had met Victoria Beckham het antwoord natuurlijk al klaar en gaf eind van het jaar online ook nog eens een sneak preview van de Lanvin collectie die de komende tijd gelanceerd zal worden.

Max Mara ging van Safilo naar Marcolin dat in de persoon van Fabrizio Curci ook een nieuwe CEO kreeg zodat Giovanni Zoppas zich meer op Thélios kan richten. In Nederland verkaste Lorenzo Kraag van Luxottica naar Marcolin.

Bobo’s introduceerde de collectie van Spy dat onderdeel is van hetzelfde concern als Bollé dat natuurlijk al jaren succesvol door Bobo’s verkocht wordt.

HOYA besloot het merk SEIKO als premium product in de markt te zetten. Waar HOYA zelf nooit een echt consumentenmerk geweest is, is SEIKO dat natuurlijk wel. De naamsbekendheid is aanzienlijk en het biedt de kans in te zetten op nieuwe doelgroepen zoals gamers en trendsetters die zich ook qua glazen met een premium product willen onderscheiden. 

Eschenbach werd door Equistone verkocht aan Inspecs dat je misschien kent van bijvoorbeeld Superdry en Savile Row.

Safilo kocht na online merk Blenders ook Privé Revaux en is daarmee vooral in Amerika opeens een van de grote spelers in de online verkoop van vooral goedkope zonnebrillen aan de consument.

Neubau staat vanaf 1 januari op eigen benen. Het merk blijft onderdeel van de Silhouette familie maar zal meer een eigen koers gaan varen.

Oliver Peoples opende een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en Moscot deed later in het jaar hetzelfde maar dan in 1 van de bekende Negen Straatjes.

Opvallend is de groei van het aantal niche merken die steeds vaker de (zonne)brillenmarkt ontdekken. Het Nederlandse Filling Pieces kwam met een aantal zonnebrillen net als bijvoorbeeld influencer Linda Tol. Het is een fenomeen dat we kennen uit bijvoorbeeld de kleding waar mensen met veel volgers op Instagram of Youtube hun status verzilveren met eigen collecties. Dat lijkt nu ook in de optiek te gaan gebeuren.

Warby Parker haalde nog maar weer eens 245 miljoen op bij investeerders om de verdere groei te bekostigen. In totaal staat de investeringsteller nu op ruim 535 miljoen dollar voor de online aanbieder die inmiddels in de Verenigde Staten ook 125 winkels heeft.

Ace & Tate dat het voorbeeld van Warby Parker in Europa kopieerde bleef niet achter al gaat het bij dit Nederlandse bedrijf wel om andere bedragen. Er werd dit jaar nog eens 14 miljoen opgehaald zodat de investeringsteller voor Ace & Tate nu op 57,5 miljoen euro staat. Dat geld gaat besteed worden aan verdere expansie en aan het ontwikkelen van meer tools om het online kopen van brillen nog gemakkelijker te maken en de synergie tussen on– en offline verder te versterken.

Morgen in het laatste deel van dit Jaaroverzicht alles over de trends!    

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: