Jaaroverzicht 2020 Deel 4

december 31, 2020

Post image for Jaaroverzicht 2020 Deel 4

We hebben Corona, EssilorLuxottica, GrandVision en de belangrijkste business mijlpalen van het afgelopen jaar gehad. Resteert nog een blik op de belangrijkste trends die vaak ook een voorbode zijn van wat we komend jaar mogen verwachten.

Ieder jaar groeit de aandacht voor duurzaamheid. In de hele maatschappij, in de wereld en gelukkig ook in de optiek al lopen we bepaald niet voorop. Vooral in de winkels missen we nog de actieve aandacht voor duurzaamheid ondanks dat je daarmee steeds meer consumenten kunt triggeren. Duurzaamheid is inmiddels een belangrijke toegevoegde waarde die je kunt gebruiken in je communicatie.  

Safilo kondigde een samenwerking met Aquafil aan en gaat brillen en zonnebrillen van ECONYL produceren. Dat wordt gewonnen uit plastic afval en ander gerecycled materiaal.

Het bedrijf verraste eind van het jaar bovendien met een bijzondere samenwerking met de Nederlander Boyan Slat en zijn Ocean Clean Up project. Samen met Slat en zijn team maakte Safilo zonnebrillen uit afval dat door de Ocean Clean Up uit rivieren en oceanen gehaald wordt. De brillen zijn het eerste product dat met dit afval gemaakt wordt en daarmee een mijlpaal voor Boyan Slat en zijn team. Het project kreeg veel aandacht en bewijst maar weer eens dat duurzaamheid en een betere wereld belangrijke onderwerpen zijn. Juist ook voor retailers die zich willen onderscheiden. 

Marchon gaat samenwerken met Eastman dat een hele nieuwe generatie duurzaam acetaat maakt dat qua eigenschappen niet onder doet voor klassiek acetaat. Ook hier gaat het om gerecycled materiaal.

Ook MODO, dat met ECO natuurlijk een pionier is op het gebied van duurzaamheid, gaat de kennis en ervaring die het heeft vaker in de MODO collectie toepassen. Het maakt daarbij tevens gebruik van 3D technologie omdat ook die op termijn een belangrijke bijdrage kan gaan leveren aan het verminderen van de ecologische footprint bij het produceren van brillen en zonnebrillen.

Het Oostenrijkse Neubau combineert eveneens nieuwe duurzame materialen met 3D productietechnologie.

Glasfabrikant Zeiss moest het geplande event voor dit jaar door Corona cancellen maar zou daar ook veel aandacht aan duurzaamheid besteed hebben. Het bedrijf investeert maximaal in het verminderen van de hoeveelheid kunststof die gebruik wordt om de glazen te maken, in minder verpakking en in het klimaatneutraal produceren.  

Kortom, wie wil kan in de winkel en de producten die verkocht worden, volop aandacht aan duurzaamheid besteden. Dat het daarbij allang niet meer om geitenwollensokken gedoe gaat, is inmiddels wel voldoende bewezen.

Nog een trend die wereldwijd enorm veel aandacht krijgt maar in de winkels volledig genegeerd wordt is die van de smartglasses. We hebben er dit jaar meerdere keren over geschreven. Alle grote techbedrijven pompen er miljarden in. Apple Glass patenteert de ene na de andere innovatie. Luxottica heeft een deal met Facebook voor de ontwikkeling van Ray-Ban smartglasses. Bij de Mediamarkt kan je verschillende zonnebrillen met ingebouwde sound systems kopen zoals die van Bose en Fastrack. De trendsetters van Gentle Monster ontwikkelden met Huawei al een tweede versie van een vergelijkbare zonnebril met ingebouwde audio en eind van het jaar schreven we over Mojo Lens en Menicon die samenwerken aan slimme contactlenzen. Zeiss kondigde eerder al aan dat het ‘smart lenses’ op sterkte kan maken. Smart glasses en dus ook smart lenses gaan ooit ons leven en zeker ook dat van de opticien ingrijpend veranderen. Volg de ontwikkeling dus en misschien nog beter, biedt in de winkel de al bestaande producten aan of laat minimaal zien dat je op de hoogte bent van alle innovaties.  

Op glas gebied is de toename van het aantal getinte glazen opvallend. Dat komt natuurlijk vooral door Cartier. Een beetje trendsetter koopt een Cartier met exclusief geslepen getinte glazen en dat inspireert weer andere kopers. Ook bijvoorbeeld een mooie karakteristieke Cazal maak je uniek met getinte glazen. Daarnaast valt de groeiende aandacht voor onderscheidende oogmetingen op. Eindelijk wordt daarmee ook gecommuniceerd. Rodenstock heeft al langer een roadshow met de DNEye scanner en sinds dit jaar ook met de nieuwe B.I.G. meettechnologie. Essilor zet in op AVA waarmee op honderdsten nauwkeurig gemeten kan worden. Innovatieve metingen op zich zijn niet nieuw, wel de aandacht die er nu door de fabrikanten aan besteed wordt en de publiciteit die dat genereert.

Genoeg over alles wat ons dit jaar is opgevallen en waarover we geschreven hebben. Hoog tijd om vooruit te kijken. Dat doen we komende week in de eerste dagen van het nieuwe jaar! Voor nu een mooie Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. See you in 2021!         

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: