Instagram (en Facebook) gebruiken zoals een influencer

juli 5, 2022

Post image for Instagram (en Facebook) gebruiken zoals een influencer

Facebook en vooral Instagram zijn ‘fan books’ die dus logischerwijs gevolgd worden door fans. En fans heb je niet zomaar. Dat geldt niet alleen op sociale media maar ook in het ‘gewone’ leven. Vergelijk het maar met de kijkcijfers op televisie. Je kunt een razend populair programma hebben maar ook van de buis gehaald worden omdat er niemand naar kijkt. Fans kan je krijgen door uitzonderlijke prestaties zoals die van sporters of acteurs. Of je kunt ze maken. Zonder hulp van Meta (het bedrijf achter Facebook en Instagram) is dat op sociale media vrijwel onmogelijk maar als je toch een poging wil wagen, hebben we een paar tips. Het begint dus altijd met fans. Niemand is fan van reclame dus niemand behalve je medewerkers, familie, vrienden en bekenden gaat je pagina actief volgen als je er alleen reclame en posts met in ieder plaatje je logo opzet. Volgers zijn ook iets anders dan fans. Veel van je ‘volgers’ krijgen je berichten nooit te zien omdat ze er nooit op klikken en er geen interesse in hebben. Dan tonen Facebook en Instagram ze gewoon niet meer aan ze.

De kunst is dus om van je volgers fans te maken. Dat doen influencers met content die nu juist hun volgers leuk vinden en liken. De een gaat voor high-end mode, de ander voor humor, de volgende breekt een lans voor body-positivity, een ander voor reizen en mooie plekjes en zo kunnen we nog eindeloos doorgaan want op elk gebied zijn er zulke influencers. Van de meeste, ook al hebben ze honderdduizenden volgers, heb je nog nooit gehoord omdat ze jouw interesse niet hebben. Voor allemaal geldt dat ze alleen posten waarvan ze weten dat hun volgers/fans dat leuk vinden. Als ze dat niet doen zijn die volgers zo weer weg. Nu wil het geval dat er, buiten de optiek, geen of nauwelijks fans bestaan voor brillen of zonnebrillen in het algemeen. Brillenmerken lijken soms veel volgers/fans te hebben maar dat zijn voor het grootste deel opticiens die dat merk verkopen en het daarom volgen. Voor alle andere producten die een opticien verkoopt zoals contactlenzen, oogzorg of brillenglazen zijn nog minder fans. Dus met steeds maar allerlei verschillende brillenplaatjes of oogzorg verhalen of contactlenzen posten, ga je zeker geen fans maken. Het enige waar je wel fans mee zou kunnen maken is, net als de influencers, met jezelf en/of met je winkel. Dus ben je de leukste, de meest humoristische, de meest modebewuste of de gekste opticien van het land, zorg dan dat al je berichten dat imago bevestigen en mix dat, als je eenmaal fans hebt, met subtiel verpakte reclame, net zoals de influencers dat doen.

Leuk verhaal maar onbegonnen werk natuurlijk. In de eerste plaats gaat het je zonder hulp van Meta niet lukken en zelfs al zou het wel lukken dan wil je het niet want influencer zijn is een vak dat heel veel tijd, energie en creativiteit kost. Je moet er iedere dag actief mee bezig zijn, massaal andere posts liken, er comments op geven en vooral voortdurend posts maken die je volgers super leuk vinden. Geen goed idee dus want daar heb je geen tijd voor en geen zin in. Morgen verder met wat je wel kunt doen om sociale media in je voordeel te gebruiken…       

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: