De branche heeft behoefte aan vernieuwing, verrassingen, iconen en smaakmakers

juli 11, 2024

Post image for De branche heeft behoefte aan vernieuwing, verrassingen, iconen en smaakmakers

De afgelopen twee dagen schreef ik over de nieuwe collecties van THEO en Ray-Ban. Ik deed dat omdat ze opvallend anders zijn dan wat we van deze merken kennen en dat zien we in de optiek niet vaak. In deze tijd genereer je geen aandacht meer met meer van hetzelfde maar moet je verrassen. Dat kan op verschillende manieren. In de eerste plaats met nieuwe collecties en de manier waarop je ze presenteert.

Grote modehuizen doen dat met spraakmakende shows en tegenwoordig ook niet zelden met steeds nieuwe creative directors die als persoon alleen al voor veel extra spotlights op het merk zorgen. Zodra dat een beetje wegebt, is het tijd voor iemand anders. Denk maar aan Tom Ford ooit bij Gucci of nog maar kortgeleden Alessandro Michele bij hetzelfde merk. Of aan de recente aanstelling van Pharrell bij Louis Vuitton dat eerder hetzelfde deed met de helaas te vroeg overleden Virgil Abloh. Let wel, Louis Vuitton is goed voor 25% van de omzet en 50% van de winst bij LVMH en hetzelfde geldt voor Gucci bij Kering. In alle gevallen zorgen deze boegbeelden voor een heleboel rumour around the brand en versterken ze dat met collecties met hun eigen signatuur.

In de optiek zien we dat, zeker tegenwoordig, veel te weinig. Nieuwe collecties zijn vaak meer van hetzelfde en worden eigenlijk nooit echt op spraakmakende wijze gepresenteerd. De vertegenwoordiger heeft gewoon nieuwe modellen in de koffer. That’s it. Al te vaak weten we ook niet eens wie nu eigenlijk de collecties ontwerpt en als we de ontwerpers al wel kennen, blijven ze zorgvuldig uit de spotlights. Laat staan dat ze, zoals in de mode, ook invloed hebben op de campagnes, communicatie, PR en winkelinrichtingen.

Ze zijn er wel geweest. Denk maar aan iconen als Cari Zalloni, Christian Roth en Eric Domège, Alain Mikli, Wim Somers en Patrick Hoet en bijvoorbeeld Larry Leight. Misschien is Jacques Marie Mage nu zo iemand maar waar blijven de anderen, de jonge garde, de flamboyante persoonlijkheden die ook aandacht in de media kunnen creëren en de branche smoel geven.  

Wellicht verandert het ooit en lopen we gewoon een beetje achter. Misschien gaan we nieuwe collecties ooit echt cool presenteren en zorgen de persoonlijkheden achter de merken voor mooie verhalen en lekker veel inspiratie voor de consument maar zeker ook voor de winkels. Het zou mooi zijn en de branche een boost geven, jonge mensen inspireren om voor de optiek te kiezen en in alle opzichten leven in de brouwerij brengen. Voorlopig blijft het bij dromen maar iedereen weet dat die ook waar kunnen worden.    

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: