Amerikanen gaan meer betalen voor hun (zonne)brillen  

april 7, 2025

Post image for Amerikanen gaan meer betalen voor hun (zonne)brillen  

Het is natuurlijk nog afwachten wat het uiteindelijke resultaat van de door Trump aangekondigde importheffingen gaat zijn maar dat ze ook onze branche gaan beïnvloeden lijkt wel zeker.

Italië is bijvoorbeeld een grote exporteur van (zonne)brillen en Amerika is de grootste afnemer. Zo’n 29% van de 5,5 à 6 miljard euro die de Italiaanse eyewear industrie jaarlijks produceert gaat naar de Verenigde Staten en die (zonne)brillen worden nu dus belast met een importheffing van 20%. Hoewel Meloni afgelopen week zei dat ze het allemaal niet zo’n probleem vond, lijkt het toch onvermijdelijk dat Amerikaanse importeurs die 20% gaan doorberekenen aan de consument die daardoor wellicht op zoek gaat naar goedkopere alternatieven.

Nog veel meer (zonne)brillen worden in Aziatische landen geproduceerd en dus bij export naar Amerika met nog veel hogere importheffingen belast. Dat geldt zowel voor exclusieve merken die hun (zonne)brillen in Japan laten maken als voor goedkope aanbieders die zakendoen met China en bijvoorbeeld Vietnam.  

Een Frans bedrijf als Morel exporteert eveneens een belangrijk deel van de productie naar de Verenigde Staten en ook Scandinavische producenten worden getroffen.

Zelfs veel Amerikaanse merken laten hun monturen en zonnebrillen in Japan en Europa maken en krijgen dus te maken met tarieven die variëren van 20 tot 24% (voor Japan), 34% (voor China) en zelfs 46% (voor Vietnam).

Ook de brillenglazen waar veel geld mee gemoeid is, komen voor een groot deel uit Europa en Azië en zullen dus met dezelfde tarieven belast worden.

Kortom, brillen en zonnebrillen worden voor Amerikanen een stuk duurder. Dat is niet goed voor de branche, kan producenten en merken in de problemen brengen en voor verstoring van de goederenstromen zorgen.  

Andersom kopen we in Europa nauwelijks in Amerika geproduceerde (zonne)brillen, contactlenzen en brillenglazen. Zoals hierboven aangegeven kopen we wel Amerikaanse merken maar die worden niet in Amerika geproduceerd.

Voor ons lijkt deze tarievenoorlog op het eerste gezicht dus geen consequenties te hebben maar dat kan veranderen als bijvoorbeeld Chinese en Italiaanse brillenmakers hun overtollige productie in Europa gaan dumpen.

Anyway, onzekerheid troef. De beurskoersen van EssilorLuxottica, HOYA, Safilo, Kering, LVMH, Alcon, CooperVision en Bausch & Lomb deelden in de malaise en maakten na de bekendmaking allemaal een duikvlucht met verliezen die opliepen van 8 tot 16% terwijl veel van die bedrijven ook in de weken voor de bekendmaking al met flinke verliezen te maken hadden.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: