Aanstelling Pharrell als creative director Louis Vuitton markeert een trend

februari 17, 2023

Post image for Aanstelling Pharrell als creative director Louis Vuitton markeert een trend

Hij is zanger en muzikant en een wereldwijd mode-icoon maar van patroontekenen of modellering heeft hij natuurlijk geen verstand en een opleiding in de mode heeft hij evenmin. Toch is Pharrell Williams net aangesteld als creative director voor de mannenmode van een van de grootste modehuizen wereldwijd. Hij volgt de al jong overleden Virgil Abloh op die op zijn beurt zijn aanstelling te danken had aan de populariteit van zijn eigen modelabel Off White dat zich vooral onderscheidde met brutale teksten op t-shirts, schoenen en andere kledingstukken. Blijkbaar hoef je geen kennis van mode meer te hebben om een modehuis creatief te leiden. Populariteit is belangrijker want dat doet de kassa rinkelen.

Een paar weken geleden schreven we al over de front rows bij de modeshows in Parijs, New York, Milaan en Londen die bevolkt worden door vaak piepjonge influencers en ook weer muzikanten en acteurs met enorme achterbannen op sociale media. Zij schrijven niet over wat ze op de catwalk zien maar dragen de dure kleding in hun posts en inspireren zo jonge kopers wereldwijd om die merkkleding ook te dragen. Easy as that. Over kwaliteit gaat het allang niet meer.

Met de aanstelling van Pharrell zien we dat die ontwikkeling nog veel verder gaat. Merken maken vaak al collecties samen met bijvoorbeeld influencers. Ook in Nederland zien we dat gebeuren en niet zelden lanceren influencers uiteindelijk ook eigen collecties. Ook in Nederland. Maar deze move van Louis Vuitton gaat nog een stapje verder. Pharrell wordt medeverantwoordelijk voor een omzet van meer dan 20 miljard euro.  

Niet alle modemerken acteren al zoals Louis Vuitton. Gucci maakte onlangs de aanstelling bekend van Sabato De Sarno als nieuwe creative director en opvolger van Alessandro Michele. Dat is wel een echte modeman met al een lange carrière bij andere toonaangevende modehuizen. En een merk als Hèrmes is nog altijd een baken van echte kwaliteit en vakmanschap.

Desalniettemin lijkt de trend onomkeerbaar en zullen we die steeds vaker gaan zien. Niet alleen in de mode maar ook op allerlei andere gebieden en uiteindelijk ook in de retail. Wil je je winkel in de spotlight zetten? Benoem een bekende influencer met veel volgers tot creatief directeur. Zo iemand hoeft van de optiek geen verstand te hebben maar geeft je winkel wel op een andere manier een boost.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: