Optiek wordt steeds meer big business

december 27, 2023

Post image for Optiek wordt steeds meer big business

Als er bij het terugkijken op het afgelopen jaar iets opvalt is het hoe snel de optiekbranche verandert van kleinschalig en persoonlijk naar big business. Oogwereld is eigendom van een investeringsmaatschappij en heeft in Nederland en België inmiddels 96 winkels, Ook de Eyecare Groep is van investeerders en telt naar eigen zeggen al meer dan 120 winkels. De voormalige inkoop vereniging Optitrade met een bestuur van opticiens is sinds kort onderdeel van de commerciële Loyalty Lab Groep. Het wordt kortom steeds lastiger om nog te zeggen welke winkel(s) echt zelfstandig zijn en welke niet.

Ook aan de leverancierskant verandert er van alles. Luxe concern Kering heeft Lindberg en Maui Jim gekocht en aasde ook op Tom Ford dat op het laatste nippertje naar Estee Lauder en Marcolin ging. Thélios, de brillendivisie van die andere luxe gigant LVMH kocht al Vuarnet en recent Barton Perreira. En beide giganten maken en verkopen natuurlijk ook de monturen en zonnebrillen van steeds meer merken uit hun eigen portfolio’s en zijn daarmee al grotere spelers dan de meeste traditioneel bekende grote leveranciers.

De monturen en zonnebrillen van Rodenstock gingen dit jaar naar De Rigo Vision, Marcolin kocht ic!berlin en de Theo broers investeerden in Komono. MODO kocht Italia Independent waar Fiat erfgenaam Lapo Elkann blijft als creative director. Henry Jullien werd verkocht aan de Italiaanse fabrikant iVision Tech dat het iconische merk met veel energie weer op de kaart wil zetten.

Aan de andere kant van het spectrum blijven de van oorsprong online aanbieders worstelen met hun eigen concepten die maar niet winstgevend willen worden. Allemaal zoeken ze de oplossing in het openen van fysieke winkels en nog steeds vinden ze investeerders die de fikse tekorten aan willen vullen en gokken op verkoop van die winkels. Warby Parker in Amerika heeft al 253 winkels maar is op de beurs nog slechts 20 tot 25% waard van de 6 miljard die het ophaalde toen het een paar jaar geleden naar de beurs ging. Mister Spex heeft meer dan 70 winkels en is wat beurswaarde betreft nog zo’n 10 tot maximaal 15% waard van de 1 miljard bij de beursgang. Jimmy Fairly en onze ‘eigen Ace & Tate hebben respectievelijk 123 en 87 winkels. De laatste kreeg er begin dit jaar van langs in de Quote dat anders altijd alleen maar overdreven positief was over de start-up die natuurlijk allang geen start-up meer is.   

Wat verder opviel is dat EssilorLuxottica verraste door Pearle Studio om te dopen in GrandOptical nadat de Pearle franchisehouders tegen die Pearle Studio naam geprotesteerd hadden. Fielman richt de pijlen op Amerika waar het een keten overnam en heel veel kansen ziet. Specsavers begon met de nodige bombarie in België om er een paar maanden later met stille trom weer te vertrekken. En Marcel Norbart en Willem Verhaagen vertrokken na een kort avontuur alweer bij Eyewish waar ook anderen waaronder bijvoorbeeld Oscar Klinckenberg het voor gezien hielden.

Never a dull moment het afgelopen jaar in de optiek. Morgen meer over wat er verder nog allemaal gebeurde!  

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: