Wordt ZEISS Vision de META of APPLE van de optiek?

oktober 23, 2023

Post image for Wordt ZEISS Vision de META of APPLE van de optiek?

Na anderhalve dag in de ZEISS YOUniverse in Berlijn, is het tijd om de balans op te maken. En om direct maar het antwoord op de vraag te geven. Ja, ik denk van wel. De gelikte show op de openingsavond met CEO Sven Hermann in de rol van Tim Cook of Mark Zuckerberg en de reeks korte presentaties de dag erna, konden wedijveren met Meta Connect en Apple Event en met een paar kleine aanpassingen zo naar de consument vertaald worden. Snel, veel visuele effecten, niet te diepgravend maar eerder entertainment, veel emotie en met een lawine van quotes en slogans om de boodschap kracht bij te zetten. Kortom, heel veel wat je anders in de optiek maar heel weinig ziet! ZEISS is hard op weg om van ZEISS brillenglazen een echt consumentenartikel te maken en van de naam ZEISS een merk zoals APPLE en Amazon, Facebook, TikTok en Instagram dat ook zijn. Is dat goed voor de branche? Wij denken van wel vooral ook omdat de andere grote spelers in de markt niet achter kunnen blijven. ZEISS Vision lanceerde in Berlijn al een grote consumentencampagne die komend jaar uitgerold gaat worden. Die is niet gericht op 1 specifiek product maar op naamsbekendheid voor ZEISS en gaat daar zeker een bijdrage aan leveren en de vraag naar ZEISS brillenglazen versterken.

Is zo’n ontwikkeling alleen maar goed en geweldig? Natuurlijk zijn er ook bedenkingen en die zijn niet anders dan de bedenkingen die we ook bij al die andere grote spelers hebben. Ze claimen een steeds grotere rol in je leven of in je bedrijf. Amazon doet dat, Apple, Meta en Google. Zeiss blijft niet achter en biedt tal van mogelijkheden om je te helpen bij de bedrijfsvoering, de communicatie en zelfs de inrichting van je winkel. Daaraan ontsnappen is vrijwel onmogelijk en samenwerkingen met andere grote spelers versterken dat nog eens. Denk maar aan Facebook en Ray-Ban (Stories) en in het geval van ZEISS aan de samenwerking met Apple. Aan die samenwerking werd tijdens de Conventie overigens slechts heel even gerefereerd, het product (smartglasses) is duidelijk nog niet klaar voor een lancering. Tegelijk legt zo’n ontwikkeling ook voor ZEISS zelf de lat heel hoog. Hoge bomen vangen veel wind en hoe bekender je als bedrijf en merk bent, hoe kritischer de consument naar je (producten) zal kijken. Die consument heeft dankzij moderne media bovendien heel veel tools om commentaar te leveren en doet dat ook graag en vaak ongenadig. Tot nu toe bleven brillenglazen toch vooral in de schaduw maar dat zou in de nabije toekomst weleens kunnen veranderen.

Zoals gezegd, ik vind het een fantastische ontwikkeling en ga het allemaal op de voet volgen, inclusief de reacties van de andere spelers en de manier waarop de winkels hiermee omgaan, erop in spelen en van gaan profiteren. Stay tuned!       

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: