Winkel open of juist niet?

april 1, 2020

Post image for Winkel open of juist niet?

De regering heeft de nu al geldende maatregelen vooralsnog met nog eens 1 maand verlengd. Dat betekent voor non-food winkels dat ze wel open mogen zijn maar de voorschriften moeten volgen. In de praktijk zijn veel winkels gesloten en heeft vrijwel iedereen de openingstijden aangepast. Maar moet dat ook en vooral moet het zo blijven? De supermarkten en andere foodstores zijn immers ook gewoon open en tot nu toe duidt niets erop dat zij een serieuze besmettingshaard vormen. De 1,5 meter afstand is natuurlijk een flink struikelblok maar dat geldt voor iedereen. In de optiek zorgt het ervoor dat verschillende handelingen niet of lastig uitvoerbaar zijn. Contactlenscontroles zijn overal al opgeschort, met oogmetingen wordt terughoudend omgegaan. Een bril afpassen is lastig. En los daarvan, wie koopt er een bril in tijden van Corona?

Wat kan er wel?

Toch is het interessant vooral ook te kijken naar wat er wel kan. De verkoop van contactlenzen gaat onverminderd door. Er is zelfs gehamsterd dus maart zal voor de lenzen een prima maand geweest zijn. Abonnementen lopen ook door. Wat ook heel goed zou kunnen is zonnebrillen verkopen. De nieuwe collecties zijn in huis, de zon begint te schijnen, de consument raakt gewend aan de nieuwe werkelijkheid en zal weer meer gaan kopen. Brillen kunnen ook maar dan bijvoorbeeld op afspraak zodat het aantal klanten in de winkel gereguleerd wordt. Personal shopping is sowieso nu even het credo en heeft ook voordelen. Metingen kunnen met de nodige afstand maar we hebben online ook al andere creatieve oplossingen voorbij zien komen zoals een transparant scherm tussen klant en meter. Zoiets als bij de supermarkt tussen klant en kassière. Afpassen op afstand wordt een nieuwe tak van sport net als het schoonmaken van monturen en zonnebrillen die gepast zijn.

van der Ham Optometristen

Communiceren om te verkopen

De afgelopen tijd hebben we, op enkele uitzonderingen na, vooral gecommuniceerd dat we dicht waren gevolgd door veel vrolijke plaatjes over home delivery. Nu is het misschien tijd om de draad op te pakken en weer te communiceren met als doel iets te verkopen. We zijn tenslotte winkels. Dat vraagt om veel posts met mooie brillen en vooral ook zonnebrillen, liefst goed en verleidelijk gefotografeerd en om actieve uitnodigingen om een afspraak te maken en naar de winkel te komen. Misschien ook wel om speciale aanbiedingen en leuke voorjaarsacties. Dat leek misschien even niet gepast en we toonden terecht vooral bezorgdheid en saamhorigheid maar langzamerhand went iedereen aan deze situatie en moeten we binnen de mogelijkheden de draad weer oppakken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de optiek maar voor iedereen. De supermarkten en andere foodstores worden drukbezocht en dat lukt ook prima zonder dat mensen massaal ziek worden, dus dat moet in andere winkels ook kunnen. Gezondheid gaat uiteraard voor alles maar de economie weer op gang brengen of op gang houden is ook een nobel doel. Daarmee voorkomen we een heleboel ellende in de toekomst.      

     Jongen Opticiens / Tot Ziens Optiek

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: