Welkom in een nieuwe werkelijkheid

mei 23, 2019

Post image for Welkom in een nieuwe werkelijkheid

De afgelopen weken is mij soms gevraagd waarom we bij de NanaWoody&John Best Store Design Award de consument en niet een commissie van wijze mannen laten stemmen. Het antwoord is eenvoudig. De tijd van commissies en wijze mannen in achterkamertjes is voorbij. De consument beslist of we dat nu leuk vinden of niet. En zeker niet alleen in de optiek.

We zien het in de politiek waar Trump via sociale media regeert, Forum voor Democratie in no-time de grootste partij geworden is, rapper Kanye West serieus kan aankondigen misschien wel voor een presidentschap te gaan, Rihanna via haar Instagram account de gouverneur van Alabama de les leest over de abortus politiek van de staat en een komiek zonder enige politieke ervaring president van de Oekraïne kan worden.

We zien het in de retail waar nieuwe merken in no-time serieuze marktaandelen verwerven en kwaliteit en ambacht plaatsmaken voor ‘merken’ met de meeste volgers. Ook in onze branche waar David Beckham zonder enige kennis van de optiek een zonnebrillenlijn begint en Rihanna met steun van luxe concern LVMH zelfs een eigen modehuis inclusief brillen en zonnebrillen natuurlijk. Ik denk niet dat ze verstand heeft van patronen of modeltekenen maar ze heeft wel, net als Beckham, een enorme achterban die alles geweldig vindt wat ze doet. En zo kunnen Warby Parker en Ace & Tate met droge ogen beweren dat ze zoveel aandacht aan design besteden en wordt dat door media en consument geslikt terwijl het natuurlijk klinkklare onzin is net als de eeuwige claim ‘handgemaakt’.

Of het er allemaal leuker en beter van wordt, mag iedereen zelf beoordelen. Feit is dat de wereld is veranderd en als retailers mee willen blijven doen, zullen ze dat moeten accepteren en ernaar moeten handelen. Op eigen kracht als ze er de energie, de middelen en de creativiteit voor hebben of in samenwerking met bijvoorbeeld leveranciers en andere partners. Dat is dan ook precies het onderwerp van het mini-congres voorafgaand aan de NanaWoody&John Awards avond. De tijd van eindeloos praten en nog eens praten, van retail tours en goeroes die op allerlei events vertellen hoe het moet is nu wel voorbij. Het is tijd voor concrete actie en daar gaan we de 27ste een begin mee maken.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Beckham (@davidbeckham) on

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: