Wat is er aan de hand bij Luxottica

juli 26, 2018

Post image for Wat is er aan de hand bij Luxottica

Jarenlang publiceerde Luxottica positieve kwartaalcijfers met zonder uitzondering groei van de omzet. Daar is sinds het begin van dit jaar de klad in gekomen. In het eerste kwartaal van 2018 was er voor het eerst in tijden geen groei en die trend zet zich in het tweede kwartaal door. In de afgelopen drie maanden zette het concern 2.417 miljoen euro om. Dat was 4,9% minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Als de wisselkoersen gelijk gebleven zouden zijn zou dat percentage 1,8% in de plus geweest zijn maar die plus komt dan wel volledig uit de winkels en niet uit de groothandel. En bij die winkels komt de groei dan weer vooral doordat er weer veel nieuwe winkels geopend werden (bijvoorbeeld alleen al 170 Sunglass Hut verkooppunten maar ook Ray-Ban stores waaronder eentje in Amsterdam) en doordat de webshops het heel goed doen. De groothandel (dus de verkoop van brillen en zonnebrillen aan de winkels) vertoonde in het tweede kwartaal ongeveer hetzelfde beeld als in de eerste drie maanden van het jaar. In vergelijking met een jaar eerder verminderde de groothandel omzet met 8,2% tot 901 miljoen.

Over het eerste half jaar is het beeld na twee mindere kwartalen logischerwijs hetzelfde. De totale omzet kwam uit op 4.553 miljoen euro. Dat is 7,7% minder dan in het eerste half jaar van 2017 en bij gelijk gebleven wisselkoersen zou het een plusje van 0,3% geweest zijn. De groothandel verkocht in het eerste half jaar voor 1,731 miljoen euro. Een min van 9,6% die bij gelijk gebleven wisselkoersen een min van 3,6% geweest zou zijn. De retail (eigen winkels + online verkopen) verkocht voor 2.822 miljoen euro. Een min van 6,5% die bij gelijk gebleven wisselkoersen een plus van 2,8% geweest zou zijn.

In Europa, waar de groothandel in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika in verhouding veel groter is dan de retail, werd in het eerste half jaar 5,8% minder verkocht. Luxottica wijt de resultaten aan reorganisaties en het minder goede weer in de eerste helft van dit jaar. Van dat laatste hebben we in Nederland en Europa in ieder geval weinig gemerkt.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: