Waar staan we nu en wat mogen we de komende tijd verwachten?

mei 26, 2020

Post image for Waar staan we nu en wat mogen we de komende tijd verwachten?

Het is inmiddels eind mei, volgende week mogen de middelbare scholen weer les gaan geven en de restaurants weer beperkt open. Mensen durven zelfs weer voorzichtig over vakanties naar Spanje en Italië te denken hoewel de meningen nog sterk verdeeld zijn. Tegelijkertijd werd bekend dat het consumentenvertrouwen opnieuw gedaald is en dat de koopbereidheid onverminderd laag is.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de nog altijd voortdurende onzekerheid over de economische gevolgen van deze crisis. De meeste opticiens zijn weer min of meer normaal geopend, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen maar druk is het in de meeste winkels nog niet. Daarvoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen in de economische ontwikkeling en zekerheid over het inkomen in de komende jaren en vertrouwen dat er veilig en zonder zorgen gewinkeld kan worden. Aan dat eerste kan je als individuele ondernemer weinig doen. Die taak ligt bij de overheid en is mede afhankelijk van de ontwikkelingen bij ons en in andere landen. Zolang doemdenkers blijven schrijven en praten over een mogelijke ‘tweede golf’ zullen veel mensen heel voorzichtig blijven en grote uitgaven zo veel mogelijk uitstellen.

Aan het vertrouwen in veilig winkelen kan je als ondernemer natuurlijk wel iets doen. Vooral door te laten zien dat je klanten hebt en dat die zonder problemen bij je komen shoppen. Met onze ‘influencers’ campagne proberen wij hetzelfde te laten zien en bereiken we in ieder geval miljoenen mensen die die influencers volgen.

In andere branches zien we dat ondernemers zich razendsnel aanpassen en proberen nieuwe markten aan te boren. Kijk maar eens naar de toprestaurants die plotseling ook bezorgen en zich niet meer als exclusieve topzaak maar als het lokale buurtrestaurant profileren en zo profiteren van het ‘shop local’ sentiment. Dat kan je als opticien ook doen. Verbreed je doelgroep, pas waar mogelijk je prijzen aan, verleg het accent als dat nodig is. Wees creatief. Communiceer veel en laat van je horen. Organiseer merkdagen en events, gebruik je zonnebrillenverkoop om traffic te genereren. Straal plezier uit en post veel over de dagelijkse gang van zaken in je winkel. Kortom, er is veel mogelijk als je uit je comfortzone stapt en je niet te veel vasthoudt aan wat was. Want het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat dat weer terug is, als het al ooit terugkomt.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: