Veel trendy merken claimen duurzaamheid maar het zijn de grote bedrijven die echt investeren…

februari 15, 2023

Post image for Veel trendy merken claimen duurzaamheid maar het zijn de grote bedrijven die echt investeren…

Duurzaamheid is ‘in’ dus het ene na het andere persbericht en tal van websites van vooral kleinere trendy merken refereren aan bio-acetaat en proberen op andere wijze de indruk te wekken dat het merk ongelooflijk duurzaam is. In werkelijkheid gaat het vaak om greenwashing. Bio-acetaat is niets bijzonders meer en komt gewoon bij Mazzucchelli vandaan en alle andere claims over enorme bijdrages aan goede doelen zijn vaak ongecontroleerd.

De echte ontwikkelingen komen van grote bedrijven die vaak een lange-termijn strategie ontwikkeld hebben. Voor de brillen en de zonnebrillen wordt samengewerkt met bedrijven als Eastman die volledig nieuwe materialen ontwikkelen en ook op alle mogelijke andere terreinen wordt, conform de eigen richtlijnen, geïnvesteerd in een kleinere ecologische footprint.

Het is u wellicht niet direct opgevallen maar Marchon won op de MIDO in Milaan de ‘Stand Up For Green Award’ voor de meest duurzame stand.

De Stand Up For Green Award werd in 2022 gelanceerd om de MIDO-exposanten te stimuleren hun stands te ontwerpen en in elkaar te zetten in overeenstemming met duurzaamheidscriteria.

De nieuwe stand van Marchon voldeed in alle opzichten aan die criteria en is volledig ontworpen en geproduceerd met duurzame materialen en processen conform het ‘EYES ON TOMORROW’ programma van het bedrijf.

De belangrijkste duurzaamheidskenmerken van de stand zijn onder meer het gebruik van herbruikbare onderdelen, de modulaire structuur en de recyclebaarheid van materialen.

De vloer van de stand en het interne skelet zijn gemaakt met een FSC®-gecertificeerd houtvezelpaneel doordrenkt met organische kleurstoffen en beschermd door verf op waterbasis. Er zijn geen energieverslindende gereedschappen nodig om de stand te monteren of schilderen en coaten tijdens de installatiefase waardoor het gebruik van stoffen die inherent schadelijk zijn voor het milieu verder wordt verminderd. Dit materiaal is herbruikbaar tot het einde van zijn natuurlijke levensduur, wanneer de verwijdering onderdeel wordt van de keten van recyclebare materialen.

Het meubilair in de stand is eco-compatibel, zowel wat betreft de productiecyclus als de samenstelling, inclusief de brillendisplays. De kamerhoge spiegels zijn gemaakt van gerecycled glas en loodvrije verf op waterbasis, vervaardigd volgens de principes van de circulaire economie en de bladen van de tafels, bar en receptiebalie waren gemaakt van een sterk, duurzaam biocompatibel materiaal.

Het verlichtingssysteem bestond uit energiezuinige LED’s, met een lange levensduur en geen warmte-/UV-emissies. De ‘Welcome Area’ en het plafondmateriaal in de verkoopruimtes waren van OEKO-TEX, gecertificeerd volgens Standard 100, dat een lange levensduur heeft en is behandeld met halogeenvrije vlamvertragers. De achterwand van de stand was voorzien van een paneel met 100% natuurlijk gestabiliseerd Italiaans mos.

Het Marchon EYES ON TOMORROW™-actieplan had een speciale hoek in de stand waar vier Marchon monturen van nieuwe duurzame materialen werden getoond (plantaardige hars, verschillende nieuwe versies van acetaat en hergebruikt plastic), stuk voor stuk pijlers van de duurzaamheidsstrategie van Marchon.

De productie- en verpakkingsoptimalisatie en de geleidelijke verschuiving van de productie naar volledig duurzame materialen, met een specifieke focus op lancering van nieuwe materialen zoals Acetate Renew, Tenite™ Renew en Pebax® 1200, zijn allemaal toekomstige stappen van het EYES ON TOMORROW™ plan.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: