Trends in de optiek

september 26, 2018

Post image for Trends in de optiek

In een recent gepubliceerd document beschrijven de marketeers van GrandVision een aantal macrotrends in de optiek die niet alleen de ontwikkelingen bepalen maar ook van belang zijn voor de toekomstige strategie. Uiteraard niet alleen die van GrandVision maar ook van alle andere spelers in de branche.

  • Consumenten willen meer gemak en maken daarom steeds meer gebruik van internet. Zowel om zich te oriënteren als om aankopen te doen. De online omzet in de optiek is nog relatief klein maar groeit sneller dan de offline omzet. In producten zie je bijvoorbeeld steeds meer vraag naar daglenzen.
  • Esthetiek wint het steeds vaker van functionaliteit. De consument wil een mooie bril, niet een medisch hulpmiddel. Hij kijkt daarom vaak verder dan alleen de traditionele optiekzaak. Modewinkels verkopen bijvoorbeeld al steeds meer zonnebrillen en als de optiek hier niet snel genoeg op in speelt is het is niet ondenkbaar dat consumenten straks ook hun enkelvoudige bril in een (mode)winkel kopen.
  • Digitalisering speelt een steeds grotere rol en bij de consument groeit het besef dat bescherming tegen schadelijk blauw licht en bijvoorbeeld UV-straling noodzakelijk is.
  • Steeds minder zelfstandige opticiens en een toenemende concentratie van winkels door acquisities. Een trend die we ook in ons land zien en die met de verkoop van een deel van de aandelen van Oogwereld aan een investeringsmaatschappij een interessante wending gekregen heeft.
  • Groeiend besef bij de consument van het belang van gezonde ogen en dus groei van preventieve oogzorg. Onlangs schreven we nog over de gewijzigde communicatiestrategie van Pearle waarvan het “Happy Eyes” concept een duidelijk voorbeeld is.
Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: