Tijdloze kwaliteit of de waan van de dag?

oktober 3, 2018

Post image for Tijdloze kwaliteit of de waan van de dag?

Dwalend door Parijs en met een open oog voor de actualiteit van iedere dag, lijkt het soms of merken alleen nog iets kunnen verkopen als ze op één of andere wijze shockeren. In de metro draait een Diesel reclamefilmpje waarin de woorden ‘hate’, ‘slut’ en ‘whore’ domineren. Het ooit stijlvolle Louis Vuitton contracteert Virgil Abloh die tot nu toe alleen streetwear met veel logo’s en grote teksten voor zijn label Off-White maakte, populair is bij een jonge doelgroep en, net als zijn vriend Kanye West (Ye tegenwoordig) altijd goed is voor een heleboel publiciteit. Gucci is een hype met de over de top edelkitsch van Alessandro Michele en Hedi Slimane schokte deze week de hele modewereld door de complete erfenis en roots van modemerk Celine overboord te gooien ten faveure van zijn eigen modevisie die we eerder al bij Dior Homme en recenter bij Saint Laurent gezien hebben. Verkopen doet het allemaal wel en daar gaat het in deze wereld blijkbaar om, niet (meer) om roots, tradities, waarden of normen. Slimane joeg in de vier jaar dat hij er zat de omzet van Saint Laurent naar grote hoogte, de omzet van Gucci verdrievoudigde de afgelopen jaren en Abloh zal de verkoop van Louis Vuitton zeker een boost geven. Maar het lijken allemaal hypes die net zo gemakkelijk kunnen gaan als komen.

Daartegenover staat de tijdloze kwaliteit van een topmerk als Hèrmes dat aan al die gekkigheid niet meedoet, bij de show geen frontrow met uitzinnig geklede ‘sterren’ heeft maar wel weer de drukstbezochte winkel in Parijs had. Ongelooflijk hoe druk het altijd bij Hèrmes in de Rue Faubourg St. Honoré is en hoeveel er gekocht wordt. Logovrije en tijdloze kledingstukken en accessoires die een leven lang meegaan en in die zin dus ook uiterst duurzaam zijn.

Zowel het een als het ander lijkt een trend. Voorbijgaande hypes en overconsumptie versus duurzaamheid en kwaliteit. Sommige conceptstores zien kans om het allebei aan te bieden en ook in de optiek is dat een optie al vraagt dat wel enige kennis van zaken waaronder een goed gevoel voor de trends en voor de merken die op een bepaald moment een hype zijn. Alleen maar gaan voor de hypes lijkt nauwelijks een optie, focussen op superieure kwaliteit en duurzaamheid wel maar een echte ‘Hèrmes’ worden, is uiteraard ook geen eenvoudige opgave. Mooie gedachtenpistes, interessante uitdagingen. Parijs was de reis weer meer dan waard!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: