Sterk herstel bij zelfstandige opticiens maar nieuwe lockdown dreigt

oktober 13, 2020

Post image for Sterk herstel bij zelfstandige opticiens maar nieuwe lockdown dreigt

Vrijwel niemand ontkwam eerder dit jaar aan een fors omzetverlies maar in tegenstelling tot veel andere ondernemers, zijn de zelfstandige opticiens erin geslaagd veel van dat verlies in de zomermaanden weer goed te maken. De omzet over de eerste negen maanden ligt bij de meeste zelfstandige opticiens nog wel iets onder die van vorig jaar maar is toch grotendeels gerepareerd. Dat geldt in mindere mate voor de aantallen stuks. Generiek gesproken is er minder maar wel duurder verkocht.

Met een dreigende nieuwe lockdown is de race voor dit jaar nog niet gelopen. Waar de retail juist pleit voor langere openingstijden om de drukte te spreiden, lijkt het kabinet in te zetten op beperking ervan door bijvoorbeeld de koopzondagen en de koopavonden te verbieden en blinkt het tot nu toe uit in onduidelijkheid, halve maatregelen en meten met twee maten. Dat leidt in de winkels soms tot vervelende discussies zoals nu met het al of niet dragen van een mondkapje. Hopelijk komt er deze week meer duidelijkheid en worden adviezen omgezet in verplichtingen die een einde aan onduidelijkheden en discussies maken.

Welke maatregelen er ook nog volgen, het vertrouwen van de consument in de veiligheid in de winkel zal ook in de komende tijd essentieel zijn. Gelukkig is er door de zelfstandige opticiens volop geïnvesteerd in op afstand bedienbare apparatuur en corona-proof winkels en zijn ze altijd al gewend om op afspraak te werken. Dat geeft vertrouwen en biedt de consument meer zekerheid. Veel en goed communiceren over alle genomen maatregelen en de verantwoorde werkwijze in de winkel is dan ook onveranderd belangrijk en nog even noodzakelijk als in maart, april en mei. Doen alsof er niets aan de hand is en posts of filmpjes plaatsen waarbij bijvoorbeeld geen afstand gehouden of geen mondkapje gedragen wordt, is nu even geen optie. De sterke punten van iedere zelfstandige ondernemer komen echter meer dan ooit van pas. Straal zelfvertrouwen, persoonlijke aandacht, innovatie en professionaliteit uit en vertel over de maatregelen die je genomen hebt. Gebruik veel beeld van je eigen winkel. Dat kan heel goed op sociale media maar ook meer traditionele media zoals de lokale krant, kunnen van nut zijn. Juist nu zijn zelf en heel persoonlijk communiceren belangrijker dan ooit. Daar ligt je kracht als zelfstandige ondernemer. Shop local heeft daardoor eerder dit jaar heel veel aandacht gekregen en heel goed gewerkt. Nu we beter voorbereid zijn, kan dat nog veel belangrijker gemaakt worden!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: