Steeds meer segmentatie op de beurs en in de winkels…

februari 8, 2023

Post image for Steeds meer segmentatie op de beurs en in de winkels…

Italië blijft in heel veel opzichten inspirerend. Wie weg blijft uit de toeristenfuiken ziet overal de aandacht voor details en het elegante ‘la vita è bella’. Van de met zorg gemaakte cappuccino met perfect geskimde melk of een zorgvuldig bereide espresso bij het ontbijt in de pasticceria tot aan de grappa’s ’s avonds om een goed diner af te sluiten in een land waar obers nog vakmensen zijn en geen studenten die het er tijdens hun studie even bij doen.  

Geen enkele beurs is wat mij betreft bovendien zo’n mooie afspiegeling van de (mode)retail in het algemeen als de MIDO. Je ziet er heel duidelijk de verschillende ‘ways of life’ van consumenten met als twee uitersten enerzijds het modeplein, waar de grote bedrijven zoals Marchon, Safilo, De Rigo, Marcolin, Menrad en anderen met hun vele luxe modelicenties exposeren en anderzijds de design area met merken als DITA, Jacques Marie Mage, Cazal en Akoni. En tussen die twee uitersten een keur aan andere merken in meestal minder uitgesproken stands.

Het modeplein leek nog het meest op Times Square in New York met veel lichtreclames met bewegend beeld van schitterend gefotografeerde campagnes en recente modeshows van grote modehuizen. Luxe concerns zoals LVMH en Kering bewijzen met record omzetten dat deze merken voor een grote groep consumenten heel verleidelijk zijn en een mooie manier om hun identiteit vorm te geven en te showen.    

Die wereld vormde ook op de MIDO een schril contrast met de vaak serene stands van de toonaangevende designer labels in de designer area. En net als in de stad vond je tussen die twee uitersten dus een enorm aanbod van andere merken met meer of minder uitstraling.

Het is hetzelfde als in Milaan winkelen bij warenhuis Rinascente en in de Via Montenapoleone en Della Spiga of juist bij een conceptstore als Antonioli in de Navigli wijk. Beiden uitersten trekken een kapitaalkrachtig publiek maar niet dezelfde consument terwijl de meeste mensen natuurlijk naar Zara, H&M en andere winkels in het middensegment gaan.

En hoewel de optiek traditioneel een breed publiek wil bedienen en in het verleden geen keuzes maakte, zien we ook in onze branche steeds meer segmentatie. Niet alleen in collectie maar ook in winkeldesign en selectie van medewerkers. Dat is mooi omdat de klant dan ook in onze branche qua winkel en winkelbeleving iets te kiezen heeft.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: