Essilor introduceert zonbeschermingsfactor voor brillenglazen

april 24, 2012

Brillenglazenproducent pleit voor duidelijkere informatievoorziening over UV-bescherming

Essilor, wereldmarktleider in oogoptische producten, heeft de Eye-Sun Protection Factor (E-SPF) ontwikkeld. Met behulp van dit systeem is het voor de consument direct duidelijk hoeveel bescherming brillenglazen bieden tegen schadelijke UV-stralen. Veel mensen weten nog niet wat de gevaren van UV-stralen zijn voor de ogen en hoe belangrijk een goede UV-beschermende zonnebril is. Volgens Essilor zijn de huidige aanduidingen op zonnebrillen te onduidelijk en daardoor soms misleidend. De organisatie pleit dan ook voor het algemeen gebruik van de E-SPF waarderingsschaal, om de consument een betrouwbare indicatie te geven van de geboden bescherming van een brillenglas.

De meeste mensen weten wel dat UV-straling schadelijk is voor de huid en gebruiken daarom zonnebrandcrème. Het is echter minder vanzelfsprekend om je ogen te beschermen. Uit het Healthy Sight Survey 2010 van Transitions Optical, een dochterbedrijf van Essilor, blijkt dat slechts 1 op de 2 consumenten een zonnebril draagt en dat maar 10% van de consumenten weet dat UV-straling kan leiden tot oogschade of verminderd zicht. En dat terwijl 1 op de 5 gevallen van staar direct het gevolg zou zijn van blootstelling aan UV. Alex Versteeg, commercieel directeur van Essilor Benelux: “Wij als producent hebben, samen met opticiens, optometristen en oogartsen, de taak om mensen erop te wijzen hoe belangrijk het is om de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. En niet alleen de ogen, want UV-straling is ook slecht voor de huid rondom de ogen. Bij het aanschaffen van een (zonne)bril moet de consument direct kunnen zien welke beschermingsfactor deze biedt. Een eenvoudige schaal, vergelijkbaar met het systeem voor zonnebrandcrème, biedt deze duidelijkheid.”
Bescherming aan de voor- en achterzijde van het brillenglas
Veel zonnebrillen hebben al een sticker met daarop een percentage, bijvoorbeeld ‘100% UV-filter’. “Maar deze glazen bieden volgens onze schaal helemaal geen complete bescherming”, zegt Versteeg. Vooraanstaand Amerikaanse optometrist Karl Citek van de Pacific University College of Optometry in Oregon (VS) onderzocht dat tot 50% van het schadelijke zonlicht dat de ogen bereikt, via de achterkant van het zonneglas komt. “De meeste glazen beschermen hier niet tegen, en dat is wat de huidige informatievoorziening zo onduidelijk en soms zelfs misleidend maakt.”
E-SPF
De E-SPF schaal varieert van factor 2 voor standaard (heldere) brillenglazen zonder bescherming tot 50+ voor getinte zonneglazen met Crizal Sun UV, die zowel aan de voorkant als achterkant van het glas UV-stralen tegengaan. “Als alle brillenglazen standaard een onafhankelijke E-SPF-waardering zouden krijgen, wordt het de consument makkelijker gemaakt om een afweging te maken tussen een lagere of hogere factor. Wij zien het als een belangrijke taak, de consumenten duidelijk voor te lichten over de gevaren van UV-straling voor de ogen en de oplossingen die daarvoor zijn”, aldus Versteeg

www.crizal.nl

Be Sociable, Share!