Specsavers reageert en lanceert nieuwe campagne

oktober 5, 2010

Post image for Specsavers reageert en lanceert nieuwe campagne

Met onderstaande brief reageerde Specsavers onlangs op de twee artikelen die wij over de activiteiten en de koers van het bedrijf  publiceerden. Zoals we van Specsavers gewend zijn gaan ze niet inhoudelijk in op onze kritiek maar steken ze slechts hun gebruikelijke reclamepraatje af. Wij zijn daarvan niet onder de indruk. Al eerder publiceerden wij over de selectieve bezorgdheid van Specsavers over de kwaliteit van de oogzorg. Dat onze mening deels subjectief is, hebben wij nooit bestreden. Die subjectiviteit is echter wel gebaseerd op objectieve waarnemingen. Specsavers zoekt graag de grenzen op en gaat er soms overheen zoals mag blijken uit de schorsing als NUVO lid die het bedrijf vorig jaar kreeg opgelegd. Een unicum in de geschiedenis van de Nederlandse optiekbranche. De Specsavers winkels worden weliswaar geleid door MBO gediplomeerde opticiens maar dat garandeert geenszins dat de klant ook door een MBO gediplomeerde geholpen wordt. Bovendien is het aantal gediplomeerde contactlensspecialisten veel te laag om te garanderen dat contactlenzen in alle winkels door gediplomeerde medewerkers aangepast en gecontroleerd worden. Even discutabel is Specsavers’ recente claim in de media de eerste te zijn die optometrische onderzoeken in Nederlandse optiekwinkels zou gaan introduceren daarmee simpel voorbijgaand aan het feit dat zulke onderzoeken natuurlijk al lang en zeer professioneel op grote schaal door gediplomeerde optometristen bij tal van zelfstandige optiekzaken uitgevoerd worden. Of het substantieel en blijvend verlagen van de prijzen een bewijs van succes is, lijkt ons de vraag. Over het algemeen ontstaat zoiets niet uit luxe maar uit noodzaak. En als mode voor Specsavers bestaat uit het aanbieden van oude partijen merkmonturen dan vinden wij dat een dubieus onderdeel van het concept van deze discounter. Waar de kwalificatie “topmodel” in het geval van Kassandra op gebaseerd is, ontgaat ons geheel en over de samenwerking met Spijkers en Spijkers zijn we al duidelijk genoeg geweest. Specsavers verwijst tenslotte naar de nieuwe campagne waarin het de confrontatie zoekt met Pearle. Die maakt ons inziens eens te meer duidelijk waar het bedrijf voor staat. Specsavers is wat ons betreft gewoon een onvervalste prijsbokser. Daar is helemaal niets op tegen maar het zou het bedrijf sieren als het zou stoppen met alle retoriek over kwaliteit en mode en het zich zou beperken tot hele waarheden en claims die het waar kan maken .

Geachte redactie,     
 
Na lezing van twee artikelen d.d. 20 en 21 september waarin u een kritisch oordeel velt over de ontwikkelingen van Specsavers in Nederland wil ik graag een korte reactie geven. Dit is van belang om te voorkomen dat deze artikelen onverhoopt een voorbode zijn van een reeks nieuwe ongefundeerde publicaties die zijn gebaseerd op een subjectieve mening en niet op onafhankelijke nieuwsgaring en een objectieve duiding van de feiten.
 
Specsavers heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een professionele landelijke optiekketen die 106 winkels in heel Nederland telt. Deze winkels worden uitsluitend geleid door minimaal MBO-gediplomeerde opticiens. Ondanks de huidige moeilijke economische omstandigheden is Specsavers erin geslaagd ruim 20 procent in omvang te groeien. Deze sterke marktpositie hebben we te danken aan ons ruime aanbod van kwaliteitsbrillen die niet alleen modieus zijn, maar ook uiterst betaalbaar. Dat dit geen holle frase is, blijkt uit het feit dat Specsavers zelfs in deze onzekere tijden de prijzen van haar producten substantieel en blijvend heeft verlaagd (zoals bijvoorbeeld de prijzen van superdunne glazen). Mode is altijd een onderdeel geweest van ons concept. Met als doel mode voor iedereen bereikbaar te maken. Dit is onder meer zichtbaar in onze samenwerking met topmodel Kassandra. Bovendien zijn we er trots op onze samenwerking met Spijkers en Spijkers.
 
Ik ben ervan overtuigd dat door het leveren van kwaliteit en goede service tegen de juiste prijs er ruimte genoeg is voor iedereen op de optiekmarkt. Specsavers vergroot met haar propositie de vrijheid van consumenten om een bewuste keuze te maken uit de aanbieders van oogzorg. Dat is ook het doel van een nieuwe campagne die morgen van start gaat.
 
Indien hieraan in de toekomst behoefte bestaat, ben ik uiteraard altijd bereid een persoonlijke toelichting te geven.
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Julie Perkins
Country Director
Specsavers Opticiens

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: